3D nyomtatásról kezdőknek: hol találom a modelleket?

Sziasztok, boldog új évet! Mit hozott a Jézuska? Esetleg neked is egy 3D nyomtatót? Karácsony után rengeteg új taggal bővültek a magyar 3D nyomtatós Facebook csoportok, de ha még nem ismered őket, akkor egy párat megtalálsz a leírásban.

3D nyomtatással foglalkozó magyar csoportok:

Két dologra hívnám fel a figyelmeteket, ha most lett neked is új nyomtatód. Az első az, hogy a nyomtató biztonságosan üzemeljen és mielőtt több órás nyomtatásba kezdenél, nézzél utána, hogy van-e valami rizikó a gépeddel. Néha előfordul, és nem akarsz se leégett lakást, se szétfolyt resint az étkezőasztalon. És igen, ha SLA nyomtatóval gazdagodtál, akkor húzz gumikesztyűt, hacsak nem akarod lemaratni az ujjlenyomatodat.

A másik fontos üzenet pedig az, hogy hiába lebontható iparilag a PLA, az első nagy lelkesedésünkbe se gyártsunk feltétlen szemetet – nyomtass olyan tárgyakat, amik számodra értéket képviselnek. A 3D nyomtató jó dolog, mindenki másra használja hobbitól, érdeklődési körtől függően, ezért neked más lehet az érték, mint nekem, és fordítva, ezt azért tartsuk mindig tiszteletben.

A prédikációnak vége, kezdődhet a lényeg!

Szótár/Széljegyzet

  • DIY = neked kellett összeszerelni, akkor is, ha csak 6 csavart
  • FDM / FFF = Fused filament fabrication (FFF), fused deposition modeling (FDM), egy olvasztott műanyag szálakat egymásra helyezve készül el a tárgy
  • SLA = stereolithography , szintenként megvilágított folyadék a fény hatására megszilárdul, és így készül el a termék
  • Filament = FDM nyomtatókba a műanyag szál, alapanyag
  • Resin = SLA nyomtatók alapanyag

————-
Ebben a bejegyzésben kizárólag az FDM nyomtatókkal kapcsolatos tippeket, tapasztalatokat írom meg.

Sok DIY FDM nyomtatót* vásárló ember néhány vicces tesztmodell után (többnyire a nyomtatóhoz adott SD kártyán érkezik) kiegészítőkkel kezdi a nyomtatást: jobb tárgyhűtő, másik fejrögzítés, stabilizálás, de bakancs listás ilyenkor a filament tartó (az FDM nyontatóknál), illetve a nyomtatáshoz használt szerszámokat is valahova pakolni kell – ha lehet a nyomtatóra, hogy mindig kéznél legyen.

Ilyenkor könnyen szembesülhet az ember azzal, hogy kalibrálni kell a gépet. A kalibráció azt jelenti, hogy a tér három kiterjedésében a fej valóban akkora távolságot tegyen meg, mint amennyit tőle elvárunk, valamint a fejen keresztül is pontosan annyi anyag jöjjön ki, amennyire szükség van. Ha pedig a beállítás közben elfogyott a teszthez küldött filament, akkor arról is sokat tanulhatunk, hogy márkánként és színenként eltérő lehet az ideális olvasztási hőfok.

A nyomtatott tárgy sokszor nem végtermék, hanem egy köztes lépés a tárgy elkészítésében. A cosplayesek, modellezők és asztali szerepjátékot játszók csiszolják és festik a modelleket, vagy éppen szilikon öntőformát készítenek belőle, ahogy az ékszerészek hasonló módon használják a nyomtatóikat.

Bármi is a terved, pár gyémántreszelő, laposfogó, csípőfogó és egy flambírozó pisztoly vagy kisebb hőlégfúvó remek befektetés, és persze ne feledkezzünk meg a ragasztókról se!

Hőlégfúvó, mini

Proxxon 27130 MICRO
Proxxon 27130 MICRO

Szerencsés esetben nem lesz ezekkel sok problémád, úgyhogy elkezdheted felfedezni a különböző modellmegosztó oldalakat: a klasszikus Thingiverse, a MyMiniFactory vagy a Youmagine, Cgtrader és társai – ahol incselkednek velünk a hobbinkat és érdeklődési körünket érintő modellek.

Modellek lelőhelyei:

A lekérdezés nyelve angol, bár néha az ember talál német, francia és magyar nyelvű meghatározásokat is. Vannak általános modellkereső oldalak is, ahol egyszerre keres több gyűjtőhelyen is. Jó minőségű modelleket nem magától értetődő előállítani. Ha találsz egy olyan modellt, ami neked nagyon megkönnyítette az életedet, vagy másképp van hasznodra, kedvedre, akkor a legtöbb oldalon akár már egy kávé árával is tudod támogatni a modell létrehozóját. A Cgtrader-en találhatsz olyan különleges modelleket, amelyek annyira részletesek, méretarányosak, vagy más okból különlegesek, ami miatt az elkészítőjének komoly munkájába került, hogy létrehozza őket, ezért ezek a modellek fizetősek. Például komplett rohamosztagos kosztüm.

Hogy mindezekből mit nyomtass? Bármit, ami számodra értéket képvisel, és nem a kukában végzi 😉

Engem pár éve a Groot modellek fogtak meg, manapság a baby Yoda vagy épp az új Witcher mellszobrok mennek – de ezek a tárgyak nálam csak porfogók lennének, esetleg valamelyik játékos dobozban kallódnának, úgyhogy erős önmegtartóztatással tartózkodom tőlük. De van aki imád ilyeneket nyomtatni, és művészien ki is festi őket. Vagy éppen asztali szerepjátékhoz nyomtat modelleket, amiket a különböző sztorimesélések alatt felhasználnak. Vagy távirányítható autókat, repülőket, hajókat gyárt. Vagy a naprendszerünk működését modellezi.

Én lelkesen nyomtatok praktikus tárgyakat, bár néha nálam is becsúszik pár guilty pleasure modell, mint ez a sötétben világító bagoly, ami praktikusan az éjjeliszekrényemen van.

Kezdetekkor volt pár mobil és tablettartó az életemben, amiket a mai napig használok, de talán mostanra már tényleg mindenkinek van mobiltartója, úgyhogy lapozzunk!

A következő talán az SD kártya és usb stick tartó. Minden ugyanabból a napsárga BenQ filamentből, amit egy élmény volt nyomtatni.

Az egy kilós spulni soknak tűnt, én pedig vérszemet kaptam. Megismerkedtem a TinkerCad-del, és mint sokan mások végre saját modelleket készíthettem. Rondák és szögletesek, ahogy a low poly formák kijöttek, de az enyémek. Az így készült tartókonzolok egy része elöregedett a terhelés alatt, de a nagy része a mai napig szolgálatban van.

Nyomtattam minatűr kütyüknek dobozt, ebből az elsőt direkt egy tejfognak gyártottam, mert várható volt, hogy pont a nyaralás alatt fog kipotyogni. Utazáshoz bicskát, kamerához gyroskópot és eszméletlen mennyiségű kameratalpat mobilhoz, mikrofonhoz és kicsi akciókamerához, különböző játékokhoz kiegészítőket, kábelrendezőket, repülőgépre tablettartót és sok más mindent.

Te mit fogsz nyomtatni?