Vezetékes Ring csengő

Ring video Doorbell Wired + Ring Chime
Ring video Doorbell Wired + Ring Chime

Beszereztünk egy vezetékes Ring csöngőt, mert nagyon nem akartunk a kapuhoz újabb vezetéket vinni (a meglévő viszont elég összetett és a 40 év távlatából nehéz lesz reverse engineering módon dokumentálni, felújítás meg most nincs tervben), nem akartunk elemmel szórakozni, és nem akartuk a bekerülési költségeket a csillagos égbe verni. No de miért a legolcsóbbat?

A család nem smartphone-os részére való tekintettel egy zajkeltő is került mellé a házba, ami már csak azért is előnyös, mert a meglévő fix rögzítésű zajkeltő(k) nem hallatszódnak mindenhol. Így esett, hogy kezeimet telepakolva a nagybevásárlásnál, hiába vártam, hogy beengedtessenek a családtagok – szent meggyőződésük volt, hogy nem hallották a csöngetésem.  Meglepő módon a Klingelmaus* gyerkeket mindig meghallottuk, és nem egyszer rongyoltunk a bejárati ajtóhoz, csak hogy lássuk őket röhögve elszaladni.


A video lehet, hogy német geolockos :/

Összességében tehát egy, a házban mindenhol hallható csöngőre volt szükségünk, lehetőleg olyanra, ami akár kaputelefonként is működik.

Döntési kritériumok

 • Vásárolható termék legyen. Bármennyire is szeretném megoldani egy Raspberry Pi Zero-val vagy egy ESP32-vel, nincs erre se időm, se energiám.
 • Ne kelljen plusz vezetéket húzni. A jelenlegi vezetékezésről nincs információnk, ásni pedig nem akarunk.
  • Nem lesz ETH kábel, WIFI kell – amennyire tudom más megoldás hangátvitelre nincs (RF lehetne még)
  • Ne legyen szüksége tápkábelre.
 • A hangminősége legyen megfelelő (jól lehessen érteni mindkét irányba)
 • Elfogadhatónak tartsuk az árát
 • Kamera nem szükséges
 • Kis latency
 • Cloud nélkül (jó nekem az intranet, ha nem vagyok itthon, úgy se nyitok ajtót, valamint működjön akkor is, ha kiesik az internet – bár nem szokott).

Miért a Ring?

Mert nincs más. Egész pontosan nincs más, ami elem nélkül működik ÉS aminek az audiója jó minőségű. És ha már cloudot használ, akkor nincs köze Kínához. Igen, tudom, hogy a Xiaomi EU-s szerverekkel is működik, és egész biztosan nem küldik tovább az adatokat (wink-wink).

Magamtól egyébként nem voltam ilyen okos: a DIY Smart Home FB csoporthoz fordultam tanácsért – sok ember sok csengőt látott már, hátha több ötletük van. Nem csalódtam, a saját készítésű megoldásoktól a társasházas kaputelefon megoldásokig széles kínálatban javasoltak megoldásokat. A legtöbb megoldásnál ennek ellenére azt a visszajelzést kaptam, hogy teljesen fölöslegesen szívatom magam a beszerzésükkel, mert a listám elején elvéreznek.  Nem végtermék. Drágább volt, mint amit szántunk rá (társasházi megoldás). De a legnagyobb baj az volt, hogy a legtöbb csengő elemmel működik, még a kamerások is. Meglepő módon jó hangminőséggel kizárólag kamerás csengőket javasoltak, bár néhányan kameramentes csengőket is kipróbáltak és panaszkodtak a recsegő hangra.

Volt olyan csengő, ahol a latency is probléma volt és működő internet mellett sem mindig csöngött ki a céleszközökön.

Szerelés

A szereléshez számos videó van a youtube-on és feltétlenül javaslom a megtekintésüket. A 100 éves családi házunk közel 40 éves vezetékezése, valamint a felület, amire rögzíteni tudtuk a Ring-et okozott meglepetéseket, ami miatt még sem sikerült 5 perc alatt installálni – bár az idő felét azzal töltöttük, hogy a meglévő állapotot dokumentáljuk és a kábeleket felcímkézzük  és eljussunk egy good enough állapotig.

PeakTech 3434

Valamennyi reverse engineeringre szükség volt, ebben sokat segített ez a vezeték kereső kütyü, ami két darab 9V-os elemmel működik, és nem csak blankolt erekre, de ETH és RJ11 (telefon) aljzatokra is csatlakozható. A jel erőssége 20 méter után sokat romlik, de az ár érték aránya még így is elég jó.

Minőség/kompromisszum

Az egyik fájdalmas kompromisszum pont, hogy ha nincs wifi, akkor semmi sincs. Mondjuk akkor áram sincs, és ugyanúgy nem hallom a klasszikus csöngőnél se a csöngést. Internet nélkül a komplett cloud integráció (smartphone, live stream, app-on keresztüli beállítások, HomeAssistant stb) kiesik – a csengő még működni fog a meglévő beállításokkal.

A Ring legolcsóbb verziója is abszolút korrekt minőségben érkezett. A fedlapot egy biztonsági torx tartja, ehhez csavarhúzót mondjuk elég könnyű beszerezni, de abszolút törhetetlen megoldás úgy sincs. A beszerzése előtt érdemes a telefonnal megnézni a wifi jelerősséget – én ezt nem tettem, túl jó az árnyékolás a mostani helyén, de ha egy picit kiemelem a síkból akkor a -85dbm jelgyengeségről akár -76dbmre is erősödhet a wifi.

A csöngés/videójel nem a leggyorsabb, ez lehet akár a gyenge wifi miatt, akár a lassan 3 éves telefon miatt is – cserébe lényegesen gyorsabb nálam, főleg amikor lépcsőn kellene rongyolnom az ajtóhoz.

A HomeAssistant integrációja ugyan nem hivatalos, de nagyon könnyű és egyszerű, viszont nem kapunk élő képeket, videókat! Inkább utólagos dokumentációra szolgál: le tudjuk menteni az utoljára készített videókat, vagy rögzíteni tudjuk a csöngetések idejét. Én egy apró notificationt írtam arra, hogy ha elérhetetlenné válik bármiért a Ring, akkor szóljon az eszköz. Of course ez sem működik, ha nincs internet, mert telegramra küldöm a notificationt, de minden más esetben (pl. ha elveszti a wifit stb) segíteni tud.