RepRap Prusa i2-vel a 3D-s világ nyomában

Mire jó egy 4 éves 3D nyomtató? Tanulni.

Sikerült életet lehelni a cirka négy éves RepRap 3D nyomtatómba (Prusa i2 Mendel), amit a kimondhatatlan nevű Sanguinololu vezérel, minden, felépítéséből adódó hátránya ellenére. Aztán tanulópénz is lett. Úgyhogy most lihegek az azóta már messzire jutott 3D-s világ nyomában ugrálva. Nem is remélem, hogy utol tudom érni, de talán tanulok pár hasznos dolgot, mielőtt mindenféle okos dolgokat nyomtatok. Na és persze sok hülyeséget 🙂

Prusa i2

A Prusa i2-nek van néhány gyerekbetegsége. A legrosszabb a váz. Ahogy megtanultam, a jó nyomathoz szükséges, hogy a nyomtató váza ne rezonáljon be nyomtatás közben. Az M8-as menetes szárból összerakott váz nem ilyen. Remeg, mint a miskolci kocsonya. Fix csak olyan, van, amivel a nyomtatható tárgy méretét erősen korlátozom. A másik lehetőség, hogy építsem újra a vázat.

A másik idegesítő dolog a filament továbbítás. A gyári extruder olyan szerkezet, amivel egy filament csere kész tortúra. Megoldás lenne a bowdenes továbbítás. Majd lesz, ha minden igaz, már csak azért is, mert amit meg lehet csinálni ezzel, azt meg is fogom tenni.

A hűtés. Jelenleg PLA-val nyomtatok, és ha finom formákat akarok, a végeredményt le kell hűteni, hogy ne olvadozzon a nyomtatófejtől. Kifejezetten fontos, ha apró területen pakolom egymásra a rétegeket. Csakhogy ehhez kell egy upgrade, amit kinyomtathatok magamnak, de kifejezetten nehéz, ha közben nem tudsz finom, apró területeket nyomtatni…

A bordásszíj feszítése. Erre is vannak megoldások, de nyomtatni kell hozzá tudni…

Ha ennyire vacak akkor minek foglalkozol vele?

Először is, mert már otthon van. Az egy dolog, hogy négy évig a közelébe se jutottam, és főleg nem jutottam előre egyről a kettőre. Azaz nem kerül pénzbe. 4-500€ körül már lehet ugyan olyan nyomtatót venni, amit az ember kicsomagol a dobozából és elfogadható módon működik, 1000€ körül pedig már egész jók vannak. Erre viszont nem kell pénzt költeni. Bár ezt a mondatot kezeld fenntartásokkal, bizonyos dolgokat muszáj beszerezni, de azt mindenképp beszerezném 🙂

Másodszor hihetetlen jó tanulni. Nem mondom, hogy nem idegesít néha sokszor, hogy még mindig nem jó a nyomat. Olyan ez, mint egy OBD előtti autó, amit Te magad tudsz szerelni. Nem kell szervizbe vinni a kocsit, ha nem úgy van beállítva valami, ahogy akarod, nincs komputervezérlés satöbbi. Egy oldtimer, amit szeretgetni kell és szerelgetni is folyamatosan. Ez nem az, amibe beleülsz és mész. Azért jó, mert amikor majd lesz egy olyan nyomtatóm, ami full-automatikus, mint egy modern kocsi, amin szerviz nélkül lámpát se tudsz cserélni, akkor az összes hülye problémánál tudni fogom, hogy mikor mi a baja.

Na és haladtál vele valamit?

Hogyne, pl. most épp használhatatlanná tettem 🙂

Előtte viszont már kezdtem látni a fényt az alagút végén. Hogy miket kell rajta kicserélni. Például a Z tengely két M8-as szárát. Az egyik kicsit görbécske is, de leginkább hosszabbra kell venni, hogy alulról is stabilizálva legyen. Rakhatnék rá trapezoid szárat, végül is cirka 10.000 lenne, darabonként. És ez még komplett is, bár a NEMA-17-re nincs szükségem.

Vagy hogy milyen extrákat pakoljak rá. Az extruder stepper motorjához mindenképp kell kábelvezetés (emiatt, illetve a hiánya miatt tropa most épp). Vagy a fent említett hűtés.

Már majdnem összeszedtem a merszemet, hogy firmware update-et csináljak a Sanguinololu-n, amin beállítom, hogy pontosan mennyit is mozog 10 centin a mindenféle motor, és akkor marha precízen fog lépegetni, meg filamentet köpködni.

Hot-end, az aktuális téma

Most azonban ott tartok, hogy jó lenne megnézni a hot-endet belülről. 4 éve raktam össze, és már elfelejtettem, hogyan. Időnként amúgy se árt kitisztítani, ahhoz meg jó tudni, hogy mit és hogyan teszel. Most viszont történt egy kis malőr, és nem úgy néz ki, mint a malőr előtt. Konkrétan az extruder megpróbálta a 0.4 mm fúvókán áttolni a 3mm-es műanyagot. Hidegen. Sanda gyanúm, hogy vagy fél órán át, és nem gondolom, hogy ennek örült volna ott bármi is. Ha megnéztem, akkor jó lenne tudni, hogy még használható-e, vagy vegyek újat (aminek nem nagyon örülnék, mert vagy drága, vagy két hónap, mire megérkezik.)

Játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?

Ha tetszik amit csinálok, szeretnél többet kapni, olvasni, látni, akkor gyere, játsszál velem együtt!

Akár havi 1$ is segít abban, hogy számodra, számotokra, hogy még többet kapjatok. Minden forintot, centet, dollárt, eurót, amit küldesz, azt kávéra, kütyüre vagy a 3D nyomtatóra fogom költeni. Minél több kávé, annál több hír, minél több kütyü, annál több kockulás 🙂