Telegram bot: Legyen neked is hálózati scannered 1000km távolságban

Rokon írósztalára került egy hálózati scanner + nyomtató pár éve. Egy ideig VPN-ről értem el a gépet, nálam futott egy GIMP, scannelt, jó volt. És lassú.

Nemrég egy Wifi’s HP MFP (multi-function-printer) történt és nem csak bizonytalanná vált a VPN, de az idő nagy részében távol voltam a géptől, ami scannelni tudott volna.

A megoldandó feladat két részből áll: beszkennelni iratokat és néha nyomtatni. Mivel az előbbi fontosabb, és időnként út közben ér a hívás, hogy tenni kellene valamit, olyan megoldásra volt szükségem, ami egyszerű, lehetőleg mobilról is muxik, olcsó (lehetőleg ingyenes) és valamennyire biztonságos.

Nehezítő tényezőként szerepel, hogy a rokon számítógéphasználathoz nem ért, tehát a “kapcsold be, indítsd el stb” nem működik. A nyomtatón a “scan and send” gomb nincs működésre bírva semmilyen programmal. Közben fizikai költözés miatt a szolgáltató routerét kellett használni, amin a VPN nem működött, viszont nem volt lehetőség beállíani a bridge + saját router megoldást. SSH + Portforward működne -> de azért az mobilról elég macera. Viszont legalább van egy Linuxos gépem, ami stabil.

Első körben telepítettem az amúgy wifis nyomtatót, és amilyen mázlista vagyok, még linuxos driver is van hozzá. YMMV, de egyébként bármilyen nyomtatóval ugyanúgy fog működni – ha működik linux alól.

Második körben rávettem Botfathert, hogy legyen egy botom.

Harmadik körben telepítettem a telegram-shell-bot-ot.

Ebben van egy hangyányi security rizikó. Például az, hogy az utolsó (security related) update 2020 karácsonyakor érkezett – legalábbis ezen sorok írásakor – és az is már 4 hónapos. Ráadásul direkt azért telepítem, hogy hozzáférjen a filerendszerhez, és azon programokat futtason.

Maradjunk annyiban, hogy használd saját felelősségre estébé, és tegyél meg mindent, hogy a géped és ezzel a lokális hálózatod is biztonságban maradjon.

Negyedik körben telepítettem egy telegram CLI klienst.

Ötödik körben rittyentettem egy scriptet, ami megkeresi a HP nyomtatót, bescanneli az iratot és elküldi képként a telegram useremnek. A routeren beállítható a fix IP (legalább ennyit tudjon), de because I can a script megkeresi a nyomtatót a wifi hálózaton.

#!/bin/bash

FILE=~/scan/scan_$(date +%Y%m%d_%H%M%S)
IP=`ping NYOMTATO.local -c 1 | grep PING | awk '{print $3}' | tr -d '()'`

hp-scan -d "hpaio:/net/laserjet_mfp_m28-m31?ip=$IP&queue=false" -s file -o $FILE.jpg
/usr/local/sbin/telegram-notify --photo $FILE.jpg

Igen, végső soron ez a script simán CLI-ből megoldja a problémát, minek kell ide a Shell-Bot? Na pont ezért, hogy el tudjam indítani. Melóból kilépve, telefonálás közben, buszon kapaszkodva, reptéren sorban állva.

Igen, meg lehetne hívni webről is.

Igen, sokkal kényelmesebb chat kliensben beírni, hogy /r scan.

És még nyomtatni is tud.

Folyt. köv.

1 Trackback / Pingback

  1. Telegram bot: nyomtassunk távoli nyomtatón – Geeklány

Comments are closed.