Lightworks – az első tapasztalatok

Ingyenes Lightworks nem is rossz, de kell vele egy pár óra, hogy az ember lánya tudjon vele dolgozni.

Tapasztalatlan filmvágóként (ha-ha-ha), aki már látott egy régi Premiere Pro-t közelről, egy ingyenes film vágó progit kerestem Windows-ra (a nem ingyenesek kegyetlen drágák), amivel pár klipből egy kis helyre Youtube videot tudok rittyenteni. És egy icipicit komolyabb, mint a Youtube saját editora.

A Lightworks egyébként van Linuxra és Mac-re is, nem kell megrémülni, hogy én éppen Windowsra kerestem megoldást 🙂

Az egyik legfontosabb elvárt feature az volt részemről, hogy a kis 4K actioncam-mel felvett filmecskében bele tudjak zoomolni egy 1080p Full-HD területre. Nem volt egyszerű, de azért a két perces filmet összehoztam röpke 4 óra alatt. A következő azért gyorsabb lesz.

Workflow

Korábbi videós tapasztalataim szerint az ember belekezd egy projektbe (ezt átnevezték szobának, gondolom mint a vágószoba), majd szépen importálja / behuzigálja a filmeket, amiket össze akar vágni egy új egésszé.

Ezeket a részeken szépen elrendezi, kivágja a lényegtelent, átrendezi, és kész.

Ehhez képes a Lightworksben importálod a filmecskéket, és vagy egy az egyben bejelölöd szerkesztésre (macera és lassú), vagy kihasználod, hogy itt nem egy fix szerkesztő felület van, hanem egyrészt tetszőleges számú, másrészt sokkal egyszerűbb a videórészletből kivágni azt a részt, amit a végén fel akarsz használni – mindehhez három billentyűt kell ismerni: innen, ide, és helyezd át – majd a végén elfelejted, hogy mi a forrásanyagod, és azzal dolgozol, amit az eredeti forrásból összeválogattál.

Mire erre rájöttem, és nem akartam az általam ismert módszert ráerőszakolni a Lightworksre, máris eltelt vagy másfél óra. Igaz közben kávéztam is.

Innentől aztán cirka fél óra alatt összeraktam a részleteket, ez a fél óra pedig pont annyi idő volt, amennyi felvétellel összesen rendelkeztem.

Effektek

Effektek vannak, könnyen halmozhatod is egymásra, de valahogy macerás kezelni őket. Vagy nem, de akkor annyira nem intuitív a felülete.

Nekem egy “egyszerű” zoom kellett, még csak nem is olyan, hogy rázoomolok egy fejre, ami közben mozog, úgyhogy a maszknak követnie kell a mozgását. A feltétel annyi volt, hogy a felület negyede legyen fixen (így lesz 4K-ból 1080p).

Mire rájöttem, hogy melyik effekt kell és hogyan állítsam be, addigra végignéztem 4-5 Youtube videót, amiből az utolsó volt az, amire szükségem volt. Ha pedig megvan a megfelelő beállítás, akkor gyorsan csináltam neki egy saját változatot, legközelebb nem kell vele annyit szöszölnöm.

A hatás itt is ugyanaz volt, mint a vágásnál: 30-60 perc tanulási ív, utána szinte rutinhasználata a megtanultaknak.

Workaround: 1080p Youtube-ra

Hivatalosan nem exportál Youtube-ra 1080p-ben, csak Vimeo-ra, de azért van workaround.

Marha bonyolult: kell hozzá egy vimeo account, exportnál a Vimeo-t kell kiválasztani, és beklikkelni a lokális mentést. Aztán szépen feltöltjük a helyi mp4 file-t Youtube-ra. Én pl. nem akarom a Vimeo-t használni, ezért beklikkeltem, hogy minden feltöltés automatikusan privát legyen, aztán szépen törlöm is.

Korlátozott sávszéllel rendelkezőknek nem ajánlott, mert ugye mindent duplán töltesz fel, ilyen esetben talán megéri fizetni a pro verzióért.

Sebesség

Meglepően gyors. Pontosabban az eddigi filmvágós élményeimhez képest az Intel i3 procival rendelkező, 4G Ramos netbookom, amit igazán nem erre találták ki, piszok gyors. Mindezt úgy, hogy a nyersanyagot 4K-ban vettem fel, és szumma szummárum 3-4 GB filmet importáltam, hogy abból a két percnyi eredményt kivágjam.

Összegzés

A tanulási időt muszáj rászánni. Senki ne gondolja, hogy egy Movie Maker után gyorsan összepakol egy kis mozit. A tanulási idő után, ha alap Youtube filmeket akarunk vele készíteni (nincs sok effekt, meg egyéb snikksnakk) akkor nem csak gyorsan tudunk vele dolgozni, de a végeredményt is gyorsan kiköpi a gép.

Vannak remek effektek, mint például a híradókban használt “lower third”, azaz az alsó harmadban lévő felirat helye, ami végre nem néz ki gagyin, mint ahogy az ingyenes szoftverekben -például a Movie Makerben- megszoktuk.

Lehet színegyensúlyt állítani, zoomolni, vágásoknál átmenetekkel turbózni, ésatöbbi.

Ha valakinek kicsit több kell, például gyárilag akarja Youtubera a 4K UHD-t felpakolni, esetleg DVD-t és egyéb dolgokba exportálni (nézd át a free-pro összehasonlítást), akkor előfizetéses alapon upgrade-elhetünk a pro verzióra. A havi license 19.99€-ba kerül, míg az éves license 134.99€ most, és 2016.08.31-ig véve kap az ember plusz egy évet. Gondolom ilyen akciók még máskor is lesznek, ha most épp nincs 30-40.000 forint fölöslegesen.

Részemről a következő pár videót gond nélkül el fog készülni az ingyenes verzióval, per pillanat nem akarok 4K videókat feltölteni Youtube-ra, se 360 fokban filmezni. És remélem hamarosan nem csak unboxing videók lesznek 😀