Star Trek Beyond

Az első önálló Star Trek film a reboot óta. Megéri megnézni? Van ennek még köze Roddenberry világához?

Spoilerek nélkül.

Az előző két filmet rengeteg kritika érte, hiszen alapjában rengette meg a Star Trek univerzumot. Már az Enterprise sorozatot se szerették sokan emiatt, és hiába indított egy párhuzamos idősíkot a J.J. Abrams által fémjelzett franchaise, a kritikák még mindig az eredeti világgal hasonlítják össze.

Számomra teljesen elfogadható, hogy egy párhuzamos idősíkon ne úgy alakuljanak a dolgok és ne úgy reagáljanak a szereplők, ahogy mi azt korábban megismertük. Épp ezért én már a 2009-es Star Trek-et is élveztem – fenntartások nélkül.

A Beyond nem csak egy nagyon kellemes, szórakoztató két órás moziműsor, hanem az első teljesen önálló Star Trek story a reboot óta. Nincs kikacsintás, talán egy hangyányi, nincs visszatekintés és nincsenek párhuzamok – valami teljesen újat kapunk.

A sztori követi a klasszikus Star Trek filmek történetét. Egy klasszikus Kirk-ös indítás után (nehéz munka a diplomácia) belevisz minket egy kellemes környezetbe (pár napos pihi Yorktown űrbázison), ahonnan egy egyszerű kutató-mentő akcióra küldik a flotta legjobb hajóját, egy olyan területre, ahol nem tudnak majd kommunikálni. Na persze ekkor lesznek csak igazi bonyodalmak, ahol a legénység csak magára támaszkodhat, no meg persze kapnak váratlan külső segítséget… hopp ez ismerősen cseng 🙂

Én nem is értettem a sztori csépelését, miszerint ez egy két órásra húzott epizód – értem én, el vagyunk kényeztetve az aktuális sorozatokkal – de becs szóra nincs sokkal több bonyodalom egyik Star Trek filmben sem 🙂 (Jó, ne kövezzetek meg, lehet tévedtem, épp ezért e sorok írása közben feltámadt bennem a vágy, hogy ha nem is mind 700+ epizódot, de a 12 megelőző filmet sorrendben végignézzem.)

Yorktown

A sztori szerintem jó, szépen felépített. Nem rohanunk 200-zal a végzet felé, nincsenek lényeges eldolgozatlan szálak, van idő egy-egy jelenetet felépíteni, lezárni és persze kiélvezni is. Nincsenek – az akciójeleneteken kívül – gyors váltások, nem vibrál, és szerintem ez jó. Az a kritika igazán nem érheti a filmet, hogy nem fejtették ki a történet szálakat 🙂

Kapunk viszont az eddigiekhez képest gyönyörűen kidolgozott karaktereket. Jut erről eszembe, szerintem Spock és McCoy közötti viszonyra alapozható komikumot régen nem aknázták ennyire ki, pedig mennyire jó! Kirk vívódása meglepően kellemes volt mind a történet, mind a karakter fejlődése szempontjából, míg a döntéséről beugrott az eredeti Kirk Picardnak adott jó tanácsa (Generations). Nem akarok összeesküvés elméletet gyártani, de ha akarnék, akkor azt mondanám, hogy miközben Kirk azon gondolkozik, mennyiben mozgatta őt eddig, hogy az (elhunyt) apjának akar megfelelni, és hol-mikor indulhat el a saját útján, párhuzamba állítható azzal, hogy ennek a filmnek mennyire kell megfelelnie az 50 évvel ezelőtti sorozatnak, illetve mikor indulhat az Enterprise és a Star Trek a saját, új útjára…

Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy Spock kvázi hasonló helyzetbe kerül Spock nagykövet (Nimmoy) halálhírével… Egyébként kevés ilyen szép in-character megemlékezést láttam.

Ha már méltatom a karaktereket, méltatom a színészeket is. Jók. Idris Elbából keveset kapunk, de csak azért mert vastagon van rajta a maszk. Chris Pine-ból Kirk lett, nekem úgy tűnik, ez már a saját karaktere, nem pedig megfelelés azoknak, akik Kirk-öt csak Shattner arcával tudják elképzelni. Zachary Quinto játéka után elképzelni se tudok más Spockot az új történetben. Karl Urban, Anton Yelchin, Simon Pegg – egyiküket se tudom kritizálni. Sofia Boutella teljesen hihető volt. Talán Zoe Saldana volt fura, amikor a karaktere kemény helyzetbe került, leginkább azért, mert Uhurát ilyen helyzetben eddig ritkán láttam, és nem tudtam, mit várhatok el tőle. A többiek “simán” jók. Ne értsetek félre, a “csak” az nem kritika, de ebben a filmben most nem ők voltak a főszereplők.

startrek_beyond_bridge_1024

No és persze ne felejtsük el a látványvilágot. Ez pont az a látványvilág, amiért imádok sci-fit nézni. Hm, hol is kezdjem. Az Enterprise eszméletlen jól néz ki. A híd sokkal világosabb, mint az eddigi hidak, és sok képen erősen hasonlít régebbi sci-fik kórházat belső kialakítására. Első körben az Almost Human ugrott be, amiben a McCoy-t alakító Karl Urban is játszik 🙂

Bár nem kap túl nagy szerepet, nekem tetszett Yorktown is, ami az állati és a vicces határán mozog. Számomra az űrbázis a DS9 vagy a Babylon 5, ez pedig egy nagyon légies, nagyon futurisztikus, méretei alapján leginkább mű-bolygó.

Nehezemre esik a történet szempontjából csak spoileresen megemlíthető helyszíneken is belekötni a látványba. Ha nagyon akarok kekeckedni, akkor elmondhatom, hogy a végén volt 2-3 jelenet, ahol kilógott a CGI lóláb és nem volt olyan szép egységes kerek egész, de akkor azt is el kell mondjam, hogy ezek a jelenetek nagyon-nagyon rövidek voltak 🙂

Nem tudok szó nélkül elmenni az egyenruhák mellett. Marha jól néznek ki, ahogy Jaylah cucca is. Azt hiszem egyedül Krall nem fog az elkövetkező Comic Con-okon visszaköszönni ránk.

Ez a Star Trek még az a Star Trek?

2009 óta az egyik leghangosabb kritika az, hogy az új Star Trek-ben nincs már meg Roddenberry víziója. Én ezzel vitatkoznék. Egyrészt azért, mert a TOS világképe sem annyira fennkölt, mint az a TNG óta elterjedt. Egyben igazat lehet adni a kritikákra: a Star Trek a mindenkori politikai helyzetre mutat egy megoldást, és ez a párhuzam nem észrevehető a filmekben. Ugyanakkor a film végén van egy nagyon jó jelenet Kirk és Krall között, ami szerintem egy mondatban még is nagyon jól megfogalmazza azt, amiért én (és remélem mások is) szeretem (szeretik) ezt az univerzumot.

scotty-jaylah-kirk-franklin[1]

Végszó

Figyelembe véve, hogy én nem tartom fairnek a rebootot ért kritikákat – eltelt 50 év, jobb a technológia, más a jövőképünk, jobban szeretjük az akciót, fiatalabbak a színészek, más idősík — nem kell az almát a körtéhez hasonlítani – szerintem ez egy remek film. Szórakoztató történet, jól eljátszott karakterek, kiemelkedő látványvilág, unalmas és túlpörgetett jelenetek nélkül. Igen, ha nagyon akarom, akkor jöhetek egy ötven évvel ezelőtti Kirkkel és elkezdhetek kötekedni (bár nem tudom min), de én nem szeretnék. Mint említettem, párhuzamos idősíkokban történhetnek másképp az események.

For Anton

Update: egy beszélgetés kapcsán merült fel a kérdés, hogy ha a USS Franklin régebbi űrhajó, mint az NX-01 Enterprise, akkor miért NX-326 a száma?