Videózás és a Gear Acquisition Syndrome

Az elmúlt időben több videót is csináltam a Geeklány Youtube csatornára, ami vagy megjelent, vagy a vágószoba padlójára hullott teljes egészében. Viszont rengeteget tanultam olyan témában, amiről sose volt semmilyen előképzettségem.

Mint minden hobbinál, itt is bele lehet esni a Gear Acquisition Syndrome (G.A.S.)-ba, a kütyü vásárlási őrületbe.

Attól függően, hogy mit akarsz csinálni, 5-6 cucc elég a boldogsághoz, a többi meg inkább gyakorlás dolga.

Mert kell

  • egy kamera. Ez valóban elengedhetetlen. Ha van mobilod, akkor valószínűleg van rajta kamera is. Hátlapi.
  • egy mikrofon. Ha fel akarsz venni hangokat. Ha zenét keversz alá, akkor nincs rá szükség. Vedd fel valaki másnak a beszédét kartávolságra videózva, háttérzajokkal. Ha hallgatható, akkor minden szuper. Ne gondolj valami überszuperra, néha egy kis lavelier mikrofon elég a boldogsághoz.
  • egy lámpa. Az első aksis LED-es lámpám 6.000 forintba került, és hirtelen egy új világ nyílt meg előttem. Igen, azóta vettem többet, de …. a G.A.S. tehet mindenről 😉
  • selfistick, állvány, rögzítés. Meglepő módon egy BlitzWolf selfistick segített marha sokat. Mini állványként is használható, még céges happeningnél is ezt használtam. És a mai napig ez az, ami mindig a táskámban van. Aztán szereztem egy “friction arm” dolgot rögzítővel, ami nekem jobban bejött, mint a “gorilla pod”-szerű hajtogatható lábak. Végül vízvezetékszerelésnél használt félcolos csőből készítettem egy mini állványt, ami lakáson belül sokat segít, mert 30×30 centin elfér, szemben az igazi állványokkal. Ebben az a jó, hogy a friction arm simán hozzáerősíthető.
  • PC meg egy ingyenes vágóprogram (pl. DaVinci Resolve). Tudom, hogy sokan tudnak videót vágni telefonon és tabletre is vannak remek programok, úgyhogy te jól boldogulsz velük, akkor erre nincs szükséged.

De ezen kívül csak idő kell, elszántság és gyakorlás.

Amire nincs szükséged, az egy selfie robot. Viszont mennyire menő lenne, ha lenne! Upsz, megyek is anonym G.A.S meetingre! Valaki tartson vissza!

 

Akkor miért két hónapos az utolsó videód?

Mert gyakorlok.

  • Gyakorlom a felvételt, a beállításokat, a fényeket, a mikrofon helyes használatát.
  • Gyakorlom, hogy kompromisszumokat kell kössek a profi videósok több éven át halmozott tudása és az én aktuális képességeim között 😉
  • Gyakorlom a DaVinci Resolve használatát.
  • Gyakorlom, hogy megálljak a good enough-nál és ne akarjak tökéletességet (lásd kettes pont).