Jó élet az offline élet

Annyira jó, hogy hozzá is lehet szokni, de csak akkor, ha offline is elérhető számodra egy csomó minden 🙂

A lehető legrosszabbkor törtem össze a nexust, rajta volt az összes vblog előfizetésem, jó pár gigányi meg nem nézett epizóddal. Most mondhatnád, hogy töröljem a frászba, és talán igazad is van, de úgy vagyok vele, hogy azért iratkoztam fel rá, hogy megnézzem őket. Csak hát van ami kedvencebb, és van ami nem annyira, de azért még is érdekel… Epizód szinten azért szűrök, csak hogy megnyugtassak mindenkit, aki infojunkienak nevez (jogosan).

A vblogok (video podcastek) mellett az RSS olvasás az, amiben talán végre utól tudom magam érni. Jó pár feedet átraktam már feedly-re, amit nem valószínű, hogy túl sűrűn fogok mostanában nézegetni. Sajnos a gReader nekem nem jött be annyira, igaz, fél éve próbáltam utoljára, azóta lehet rajta változás. Nekem ugyanis sem a feedly-s szinkronja nem tűnt túl stabilnak, sem az offline olvasási képessége. Ugyanakkor a feedly-vel sem vagyok nagyon megbarátkozva, de az alternatívákat, amiket barátaim tanácsoltak, még nem teszteltem le.

Offline RSS olvasóként eddig a legjobb az elsőre szidott FeedDemon volt, ami a Google Readerrel szinkronizált, és sajna nem váltott át a Feedly-re, pedig ott még az API is azonos (legalábbis annó ezzel hirdette magát a Feedly). Bár a Pro verzió ingyenes lett, és Windows Desktop programként továbbra is használható, nem lett a forráskódja nyílt, és nem lehet a Google API hívást Feedly API-re átrakni.

Mivel még mindig vannak benne feedjeim, másrészt régi csillagos (starred, saved…) bejegyzések, amiket fel tudok dolgozni. Képek nincsenek, de még így is tudom “darálni” a címek és a szöveges tartalmak alapján a cikkeket, és már csak az marad benne, amit valahogy fel kell dolgoznom.

Blogírásra az Evernote-ot izzítottam be. Az Evernote-nak van hátránya, pl. formázni nem érdemes, mert a sima Copy-Paste a WYSIWYG ablakba (WordPressnél pl.) olvashatatlan HTML kódot eredményez. Marad tehát a HTML editor, mondjuk arra akár a .txt file is elég lenne.

Igazából csak azért maradt az Evernote, mert most épp ez van a gépemen, szinkronra ugye offline használatban minek, HTML kódja vacak, ha arra vágynék lenne ezerszer jobb megoldás is, csak az most épp nincs telepítve. Utoljára a BlogJet-et használtam, az tud többféle blogot is kezelni, és ismeri a WP API-t is, azaz akár a szerkesztőből is kiküldhetem “élesbe” az anyagot. Egyedül az időzítést nem találtam meg, pedig azt nagyon szeretem használni… Lehet az eltelt idő alatt az is egyszerűbb lett.

Sorozat dara elmarad, Hulu ugyanis nincs offline. Az utazásra a YTDownloaderrel csak gyerekmeséket szedtem le, mert (ahogy Facebookon is említettem) a Watch Later nem igazán működő opció ha az ember net nélkül van. Leszedhettem volna a podcastek egy részét is vele, de túl macerás lett volna… Viszont van nálam elég (audio) podcast, azt hallgathatom, ha nincs semmi a tévében, és épp antiszoc akarok lenni, azaz elvonulok a családtól egy fülhallgatóval 🙂

A YTDownloaderre nem linkelek, mert installja fokozott figyelmet igényel, ugyanis van benne egy szép kis spyware. Ha azt az ember nem installja (custom installnál kipöccinthető), akkor viszont roppant kényelmes cucc.

Szóval jó élet az offline élet, de mondjuk annyira nem jó, hogy ne szereztem volna be 1Gbyte-os netet, de azzal meg takarékoskodni kell, mert kell arra, hogy agyba-főbe töltsem fel a képeket Instagramra 🙂 (meg persze néha a térkép se árt, még akkor se, ha van navi. Ami offline.)