Ha apró tárgyak között porszívóznál [3D print]

Az angol junk-drawernek hívja, nálam ez az éjjeli szekrény teteje. Tele van mindenféle izével, egymásra halmozott apró cuccal, és folyamatosan lepi a por. Le kéne takarítani, de a portörlő kevés, a porszívó sok, az egészet bedobni egy vödörbe, és lezuhanyozni meg nem lehet. Mit tudsz tenni?

Ha sok pénzed van, akkor megveszed a Dusty-Brush-t és kifizeted a szállítási költséget. Amint megláttam, beleszerettem, és egyből felsoroltam, hogy hány helyen akarnám használni. Aztán megláttam, hogy éppen 40$ plusz posta az ára, kaptam egy fél szívinfarktust, és azon filóztam, hogy milyen DIY megoldással lehetne valami hasonlót alkotni.

Aztán amikor a 3D nyomtatómhoz vettem 6mm-es PTFE csövet, akkor megszületett a terv. Thingiversen átalakítottam a Customizable Vacuum Tool-t a saját porszívómra és a PTFE cső külső átmérőjére méretezve. A PTFE cső nem annyira flexibilis, mint amit a Dusty Brush-nál használtak, sőt, kifejezettem merev, ha rövid, alig 5 centis darabokat vág le az ember.

A porszívó kiegészítőt röpke két és fél óra alatt kinyomtattam fekete PLA-ból (0.2-es layervastagság, 220 fokon, 0.4-es nozzle). Utólag úgy gondolom, hogy teljesen fölösleges volt 10 centi hosszúra hagyni, nem az anyagköltség, hanem a nyomtatási idő miatt…

A PFTE darabokat forró ragasztóval legjobb tudásom szerint összeragasztottam és az eredményt beleszuszakoltam őket a csőbe, majd forró ragasztóval kitöltöttem a réseket. A fals levegő ebben a felállásban nem igazán probléma, inkább azért pakoltam tele, hogy véletlenül ne szippantsa be az egész PTFE csöves izét a porszívó. A végén fűrésszel nagyjából egyenesre vágtam a csöveket, mert teljesen mindegy mennyire vág profin az ember, a ragasztásnál elcsúszik az egész.

A végeredmény egész vállalható, de legfőképpen teljesen jól működik. Az összes porcicát összeszedi, bár az aprópénzeket és más közepes méretű tárgyakat is magához szippantja, de legalább nem nyeli le, mint tette volna három órával korábban. A kis izémizék végre portalanok, és nyugodtan, tüsszögés mentesen tudom több mint a felét a szemétbe dobni 😀