Visy Masa fotodája – Fortepan

A digitális világban, a cloudban és összességében az internetben az a legcsodálatosabb, hogy mindenkihez egyszerre juthatnak el a kincsek.

1915 körül. Visy Masa különös hangú sorozatának egy darabja, az első háború alatti hadigondozó levélsegély szolgálat munkatársairól.

Vegyük például Visy Masa fotógyűjteményét. 20+ évvel ezelőtt esetleg valaki csinált volna belőle egy könyvet. Ha meg is csinálja, akkor Magyar Bálint 650, a Fortepanról elérhető családi képeiből jó ha 1-200 darab jut a könyvbe.

Pedig ezeket a képeket nézegetni jó. Tiszta geek feeling. Olyan, mint egy kőkori Facebook. Ráadásul benne van a történelem, egy nagy adag kultúra, benne van az egész ország és nem utolsó sorban rengeteg minden a fényképezésről.

Mindez soha nem jutott volna el hozzánk, ha nincs az internet, nincs scanner, és nincs maga a web, amin élvezhetően meg lehet mutatni az egészet.

Néha az az érzésem, hogy annyira kézenfekvőnek vesszük ezt az égesz csodát, ami minket itt, a digitális világban körülvesz, hogy már nem is értékeljük igazán.

via.