Közösségi háló [film]

Ha 2010 geek filmjeit kellene számba vennem, akkor nagy bajban lennék. Többek között volt egy nagyon jól eltalált Star Trek reboot, egy istenien megcsinált 3D-s Avatar és egy indulatokat is kiváltó film a Facebook indulásáról.

Mint minden életrajzi vagy azon alapuló filmnél (könyvnél) figyelembe kell venni, hogy az alkotók egyénisége is befolyásolja azt, ahogy a benne szereplő karakterekre tekintünk.

Számomra pl. teljesen egyértelmű volt a film alapján, hogy Zuckerberg Asperger szindrómás. Ez megmagyarázná minimális szociális érzékenységét, a “feladattal” kapcsolatos megszállottságát, valamint azt, hogy szerinte miért nem verte át a Harvardos srácokat. Viszont ha megnézünk néhány Zuckerberg interjút, akkor ez máris nem annyira egyértelmű.

Zuckerberg viszont nem (csak) attól lett az év embere 2010-ben, hogy esetleg Asperger szindrómás.

Volt egy ötlete, amin nagyon keményen dolgozott. Mindent és mindenkit alárendelt ennek a feladatnak.  Ha bármilyen tanulságot is vonni akarunk a filmből, akkor ez a legfontosabb: ha van egy jó ötletünk, üljünk le, csináljuk és addig ne kelljünk fel, amíg készen nincs. Lehet ezt ragozni, de nem érdemes. Pláne programozási feladatnál, ahol a termék elkészülte 99%-on a mi munkánkon múlik: nincs jó kifogás arra, hogy miért nem fejeztük be. A maradék 1%-ot ráfoghatjuk a hiányzó anyagiakra, a hiányzó grafikára, amikor élesíteni akarjuk a rendszert – de azon kívül? A Facebook minimális dizájnnal lett világhírű.

Azért ha lopjuk az alapötletet, akkor nem árt, ha a mi ötletünk iszonyú sikeres lesz és ki tudjuk fizetni azokat, akik minket beperelnek…

Comments are closed.