Kockásfüzet 002 – Lorem Ipsum

Nem véletlenül maradt a cím Lorem Ipsum, hanem a Confluence wiki engine “leghülyébb” bug-reportja miatt.

Ha pedig bug-reportok, akkor Artúr beleszaladt egy érdekes “hibajelenségbe”, de ahogy az ilyen hibáknál lenni szokott, a végére kiderült, hogy ez nem is hiba, hanem feature.

A hordozható computerek mondhatni Dick Tracey és Inspector Gadget óta mozgatja a fantáziánkat, hát lássuk a jövő hírnökeit.

Kezdetnek itt van az Intel SD kártya formájú és méretű kütyüje, amiről sokat nem lehet tudni azon kívül, hogy létezik.

Ennél jobban tetszik az IMP, mert az nem csak SD kártya formájú, de akként is tud működni, amikor szükség van rá. Ráadásul a kódolása sem hétköznapi.

A félreérthető szlogennel a CES-re érkező WARP (nem tévesztendő össze a térhajtóművel és az RP nem is a raspberry pi rövidítése :)) mindkettőnk szívét megdobogtatta, open hardware-ként és Android 4.2-es OS-sel a hordozható kütyükre épülő startupok alapkövét látjuk benne.

Továbbra is a CES-nél maradva, de egy kicsit más vizekre evezve keltette fel a figyelmünket a Kevo ajtózár. Pesszimizmusunk sokáig megmaradt, de a végén megegyeztünk abban, hogy a szemét levitelénél alapvetően jó, de ha hosszabb időt vagyunk az otthonunktól távol, akkor azért legyen “rendes” zárunk is.

Biztonságtechnikából aztán egy Indiegogo-s projekt, a Canary osztotta meg a kedélyeket nagyon gyorsan. Az alapkoncepció remek – csak kiveszem a dobozból és már működik is – de aztán ott vannak a szerveren tárolt információk, hogy a rendszer “tanulni” tudjon. Hiszem, ha látom.

Műsor nem lehet a kedvenc témám nélkül, egy amerikai ékszerész nemesfémből készült ékszereket gyárt 3D nyomtatóval. Az ékszerkollekciója lenyűgöző, persze teheti, hiszen az ékszerek kizárólag a CAD szoftverben léteznek – eddig.

Egy magyar vonatkozású hírrel zártuk a második adásunkat, Magyar Ádám berlini lakásában egy célfotó technikán alapuló gépet hackelt össze – mind hardware, mind software területén – mindezt (ha az idejét nem váltjuk pénzre), akkor alig 50$-ból. Riszpekt.