Újratervezés – munkanélküli bármi helyett munkanélküli informatikus?

 

Büszkén jött a hír, hogy 50.000-en jelentkeztek a kormány által meghirdetett “Újratervezés” programra. A 8 hetes alapozó képzés valóban csak az alapok elsajátítására szolgál.

  • Windows használata
  • hálózati alapfogalmak
  • fejlesztési ismeretek alapjai, ki mit és miért csinál
  • GIT használat
  • HTML/CSS/JavaScript minimumok

Sikeres elvégzéssel a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhatnak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén.

8 hét alatt senki se képes a csodára, de kivételesen nem is ígérnek ilyesmit. Nem rossz alapok, már az is jó, ha a cégvezető nem néz bambán az informatikusra, amikor az esetleges problémákról beszél, de bármely más szakmában alkalmazni tudja majd az itt tanultakat.

Bár még a 8 hét le se járt, közben az aktuális hírek szerint “megjelent” a munkanélküliség az IT piacon. A kicsit bulváros cím mögött ott a lényeg: azok az emberek, akik gyorstalpalón szerzik meg a tudást annak reményében, hogy informatikusként jól megélnek, ők elvéreztek.

Ez nem jelenti azt, hogy az Újratervezés káros. Az első 8 hetes tanfolyam szerintem kifejezetten hasznos bárkinek, hogy egy kicsit jobban megértse a számítógép és az internet felépítését, működését, amennyiben ez számára még újdonság.

Az a káros, hogy közben sok helyen úgy szerepel a program, hogy – amennyiben az érdeklődő informatikai vonalon akar elhelyezkedni – utána fél-egy év alatt olyan fejlesztőket tudnak erről a szintről oktatni, akik erre képesek. Akinek el kell magyarázni, hogy hogyan működik a Windows, akinek újdonság a HTML, az valószínűleg olyan (informatikai tudásbéli) hátránnyal indul, aminek legyőzéséhez jóval hosszabb idő kell.

A sok éves tapasztalat, és az ITBusiness cikke is arra mutat, hogy a gyorsan megszerzett (és itt a fél éves, nem intenzív napi 8 órás oktatási rendszert annak tekintem), erős alapokkal nem rendelkező tudással az éles bevetésben közel lehetetlen érvényesülni. Vagy olyan csodás eredmények születnek, hogy a jegy árát GET/POST paraméterrel küldi el a weboldal

Bár szerintem is bárki meg tud tanulni programozni, de nem mindenki akar tényleg ezzel foglalkozni, pláne nem olyan mélységekben, ami ahhoz szükséges, hogy a szakmája legyen. Ha bárki incselkedett a gondolattal, hogy ebből akar megélni, akkor az Újratervezés segíthet a döntésben, hogy érdemes-e ilyen irányban képeznie magát.

Ugyanakkor adjuk meg a szakmának, a munkavállalóknak és a munkaadóknak is azt a tiszteletet, hogy nem feltételezzük, hogy fél év alatt el lehet sajátítani egy komplex szakmát.

És nem ámítsák az embereket azzal, hogy ha elvégez egy tanfolyamot, akkor munkája is lesz.