PHP code review

Manuális code review nem a legszebb dolog, márpedig refactoring esetében elkerülhetetlen. A code review egy részét lehet automatizálni, és amit automatizálni l ehet, azt kell is (nyilván bizonyos határokon belül).

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/varsanyimartina/status/425556965910409216″]

A kérdésemre, amit a Facebookos oldalon is feltettem, számos választ kaptam.

Ajánlottátok a

programokat.

A Sonar egy igazi nagyágyú és nagyon is elképzelhető, hogy hosszú távon ezt fogjuk használni. Rövid távon azonban gyors eredményt első körben a PHP Copy-Paste Detector scripttel értem el.  A gyors eredmény amúgy kifejezetten ijesztő, az örökségünket ez a két mondat jellemzi legjobban:

Found 369 exact clones with 38997 duplicated lines in 321 files.

16.07% duplicated lines out of 242617 total lines of code.

A jelenséget azonnal továbbítottam, saját hatáskörben természetesen azonnal nekiállok az anomáliák megszüntetésének – amint befejeztem a kódanalizáló programok futtatását 🙂

A következő lépésben a komplexebb eredményt adó PHP_CodeSniffer-t futtattam le. A program még fut, jelenleg 6 megánál tart a txt report file, ahol a “Line indented incorrectly; expected at least 4 spaces, found 2” (default beállítás) hibaként jelentkezik. Azért ezt még egy kicsit tuningolom, mert első körben a szépen formatált file nem elvárás.

A helyzetet egyébként nehezítette, hogy a szeveren 5.1.6-os PHP fut, update-re nincs lehetőség. A kipróbált programok mindegyike minimum 5.2-es PHP-t igényel, ami egyáltalán nem fura, hiszen már stabil 5.5-ös verzió is létezik. Szerencsére az xampp-ból van hordozható verzió, ezért (is) sikerült “telepítenem” (kitömörítenem) a Windowsos gépre egy PHP-t (semmilyen telepítési jogunk nincs a gépekre, kvázi terminálként használhatjuk csak). Így már sikerült az SVN-ből kicsekkolt file-okra lefuttatni a kódot.

 

Folyt. köv.