Octoprint UI Customizer plugin

Gina Häußge-től az Octoprint az egyik legjobb dolog a különböző szeletelők után, ami a 3D nyomtatással történt – most pedig megérkezett a plugin, ami végre megvalósítja azt, amire @foosel régóta várt: egy használható(bb) felületet ad az UI Customizer pluginnal.

Hogy a usability és a user experience fontos része a szoftverfejlesztésnek, az már az utóbbi időben nem annyira vita tárgya, de sok fizetett fejlesztésnél is legyintenek rá a megrendelők, hogy a programozó majd megoldja. Maradjunk annyiban, hogy nem oldja meg – ez egy külön szakma. Gina nem legyintett rá, de több interjúban is elmondta, hogy nem ért hozzá, és a kernelfunkciók fejlesztése, bugfixelése mellett ideje sincs rá. Felvenni se tud embert, örül, ha szponzorakciókból és paypal fizetésekből a saját fizuja összejön. Őszintén szólva megértem, ráadásul freeware software-nél követelésekkel előállni amúgy is bunkóság.

Ami a pluginben tetszik, hogy finomhangolja csak a felületet. Ehhez azzal indít, hogy kihasználja a teljes képernyőt, amitől sokkal levegősebbnek tűnik minden. A kétoszlopos design-ból három oszlopos lesz, a kamera képe állandóan láthatóvá válik. Az egy oszlopba pakolt plugineket innentől két oszlopba lehet pakolni – notebookon kellemesebb, majdnem egyképernyőssé válik ezzel szinte minden felület.

Bár nem mindennap használom a beállításokat, a változások ott a leglátványosabbak: a különböző beállítás kategóriák tabokat és almenüket kaptak, így sokkal jobban átláthatóbbá vált, ha valamit mégis módosítani akarok.

Mielőtt rohansz telepíteni: a telepített és bekapcsolt pluginek számossága erőforrásokat von el a raspitól. A Raspberry Zero amúgy se ajánlott, de a régebbi Raspberry esetén is elképzelhető, hogy a nyomtatás minőségére hatással van. Ebben az esetben inkább maradj a “ronda és finom” GUI-nál.

Ilyen volt – ilyen lett (a képek nagyíthatóak)

A képernyőképeket az alap beállításokkal készítettem, bizonyos szinten lehet rajta állítani, pl. mennyire legyen széles egy oszlop, legyen-e kamera a főoldalon, és pár menüpontot. Már annyival kényelmesebbé vált a default beállításokkal is, hogy nem nagyon játszadoztam vele.