Sony Z1 compact vs Z3 compact

Sony Xperia Z3 compact

Másfél évig voltam egy Sony Z1 (compact) boldog tulajdonosa. A másfél év alatt kétszer törtem el a képernyőt, most a második után javítás helyett inkább szintet léptem.


Sony Z1

Sony Z3
Súly 137 g 129 g
Méret 127 x 64.9 x 9.5 mm 127 x 64.9 x 8.6 mm
Kamera 20.7 megapixel camera with
Sony Exmor RS® for mobile image sensor
20.7 MP camera with auto focus
2.2 MP front-facing camera
ISO 12800
Képernyő 4.3 inch TRILUMINOS™ Display
for mobile with X-Reality™ for mobile picture engine
16M colours, 1280×720 pixels
4.6″ HD (1280×720 pixels)
Processzor 2.2 GHz Qualcomm MSM8974 Quad Core Snapdragon 2.5 GHz Qualcomm Quad-core
Aksi 2300 mAh minimum
Talk time: Up to 18 hours
Standby time: Up to 670 hours
Music listening time: Up to 94 hours
Video playback time: Up to 12 hours
2600 mAh
Talk time: up to 14 hours
Standby time: up to 920 hours
Music listening time: Up to 110 hours
Video playback time: Up to 10 hours
Extra feature-ök Waterproof (IP55 and IP58)
Dust-resistant (IP55)
Waterproof and dust tight (IP65 and IP68)

A táblázat a hivatalos doksi főbb értékeit tartalmazza. Szinte mindenen javítottak egy kicsit, miközben meglepő látni, hogy a nagyobb aksi ellenére a telefonálással tölthető idő jelentősen csökkent (ahogy a videózással töltött is). Na ja, egy hangyányit nagyobb lett a képernyő, annak kell a kicsit több szufla. No de ennyivel?

Bár a kamera adatain nem látszik, hogy mit változtattak, a Z3 akár 4K filmeket is fel tud venni, valamint – bár ez lehet a 4.4 és az 5.0-s Android közötti különbség miatt is – sokkal jobbnak tűnik a Z3-mal “normál” üzemmódban készített kép annál, amit Z1-el hasonló beállításokkal lövök. A kamera amúgy eddig is a gyengém volt, bár a digitális zoomot sose használtam, a 20MP objektív a “manuális” (legnagyobb felbontással stb. dolgozó) üzemmódban olyan gyönyörű képeket produkál, hogy nyugodtan “zoomolhatom” utána képszerkesztő programmal.

A leglátványosabb fejlődés a proci és a képernyő együttesén látszik. Sokkal szebb a kép, sokkal jobb a reagálása is a képernyőnek, ami gondolom a gyorsabb procinak is köszönhető. Az új look-and-feel sokat megőrzött a tipikus Xperia vonalból, de sokkal közelebb van a Google féle felülethez, mint akár az előző (4.4-es) software verzióban.

Minimális, mégis jelentős változás van a ház kidolgozásában, az egyik legfontosabb, hogy míg a Z1-nél három nyílás volt a micro USB, micro SD kártya és SIM kártya számára, addig a Z3-ban a micro USB és az SD kártya egy, jóval nagyobb nyíláson keresztül érhető el. Ez ahhoz vezetett, hogy bár már korábban is vettem egy (kínai) mágneses töltőt – ami persze speckó Sony csatival rendelkezik, és nem kompatibilis a QI-val – most kezdtem el igazán intenzíven használni. Sajnos a kényelmesen használható töltőhöz nem lehet bumpert használni, de ez legalább arra késztet, hogy a 3D töltőmet végre megint bekalibráljam 🙂 Mindez azonban nem segít az autós töltésen, illetve azon se, ha másoknál kell egy kis áramot használnom. Jelenleg nyitogatom a micro USB csati fedőjét, de ez hosszú távon mindenképp (negatív) hatással lesz a vízhatlanságára. Ugyanakkor a régi x10-emnél ez a fedő rég leszakadt, és sose volt abból problémám, ha esőben telefonáltam vele (a csatlakozó a telefon tetején volt).  A medencébe meg egyiket se akartam beledobni…

Összességében elégedett vagyok a választásommal. Már a Z1 is tetszett, a Z3 meg szinte ugyanaz, de mégis egyszerűen… jobb. Mondjuk ahhoz tudom összehasonlítani, hogy van egy 5 éves autód, és megveszed belőle az újabb modellt. Szinte semmi sem változik, esetleg hatékonyabb, talán kicsit nagyobb motort raknak bele, minden szempontból ismerős lesz a kezelése, de valahogy mégis minden jobb lesz. Kicsit jobban gyorsul, kicsit több a hely, kicsit jobban a kezedre esik… és persze lesz valami, amibe bele tudsz kötni, mint én a micro USB csatit fedő kis fülbe 🙂