Sony Xperia Z1 Compact – 20 megapixeles kamerával

Selfie

Kéne nekem valami okosmobil, így két év önmegtartóztatás után. Mert nincs elég gadget a házban (duplasim-es butafon, tablet, raspi, mini pc, netbook, céges notebookból kettő, meg ami nem jut eszembe). Mert ugye lépten nyomon kell a net, ez bizonyítotja az is, hogy két évig többé-kevésbé kibírtam nélküle.

Két évig nyavajogtam, hogy nekem Nexus kell, előfizetés nélkül, de az úgy egyszerre sok pénz, nálam meg újra és újra beesett egy nem várt anyagi kiadás.

Tegnap viszont beugrottam a céges boltba, hogy nézelődjek, amikor megcsillant a nap a Sony Xperia Z1 compact-on és az alatta lévő technikai jellemzőkön.

Sony Xperia Z1 compact

A Z1-et többször ajánlották, mint kellemes telefont, de korábbi tapasztalataim miatt fenntartásaim voltak a Sony-val szemben (az előző okostelóm egy Sony Xperia x10 volt). Ehhez képest nagyjából fél óra alatt a vásárlás mellett döntöttem. Kipróbálva a (számomra) egy árban kapható Z1-et és a Z1 Compactot, a kisebb méret, de azonos belbecs miatt az utóbbit választottam. Sorry, nekem nincs nagy tenyerem.

A döntésben a következő szubjektív érvek segítettek (a technikai specifikáció mellett):

  • 1€-ért elhozhattam
  • Alkalmazottként kevesebbet kell fizetnem a szolgáltatásért
  • Az aláírt idő alatt cirka 750€-t fogok kiadni, miközben az eszköz 500€-ba kerül. A fennmaradó 250€-t két évre leosztva nem kapnék korlátlan belföldi és mobil telefonálást, 1Gb nettel, LTE-vel, hotspot flatrate-tel, 4xroaming-gal (ennek azért még utána kell járni, én úgy értettem, hogy benne van az árban, meg annak is, hogy havonta, évente, vagy mekkora időszakra értendő) prepaid SIm esetén.
  • Helyben meg tudtuk kötni a szerződést, nem kellett a céges portálon majomkodni

Első élmények

MicroSIM behelyezése: egyszerűen szólva halál. Kinyitod a csapóajtót az oldalán, kihúzol egy papírt, ami elvileg kiszedi a műanyag tálcát, de gyakorlatilag nem, csipesszel kellett kipiszkálnom. A tálca a SIM-et nem tartotta, de heves imádkozások közepette azért bedugtam a gépbe. Ez nem az az eszköz, ahol kétlaki életmódban sikeresen fogok SIM kártyát csereberélni (pláne, hogy a magyar kártyám normál méretű).

Az első bekapcsolás: Miután beraktam a kártyát, a bekapcsolás már gyerekjáték volt. A bekapcs gomb a jobb oldalán van, közvetlen a hangerőszabályzó gomb mellett. Kicsit aggaszt, de eddig nem volt gond vele.

PIN kód után minden működött azonnal, nem erősködött, hogy jelentkezzek be mindenhova, de azért ott volt csücsült a notification-ben.

Ide venném még viszont a töltést is, ami rendesen feladta a leckét. Könyvet ugye nem olvasok, és arról elfeledkeztem, hogy már az x10-nél is eltakarta a Sony a töltőcsatlakozót. A Z1-nél annyira elegánsan oldották meg, elrejtve a (feliratos) microSD nyílás mellett, hogy fel sem merült bennem, hogy egy fedőlapról lenne szó.

Beállítások: Elsőre a Sony saját felülete rettentő furcsa volt. Rendesen át van szabva, de lassan kezdek ráérezni, hogy ennek vannak előnyei is. Például a jobb felső területnél a beállítási gyorsgombokat személyre tudom szabni. Fogalmam sincs, hogy ez stock androidnál is megtehető-e, az igazság az, hogy a tablet-nél nem volt rá szükség.

Look and feel: A hardware első pillantásra egyből egy elegáns eszköz benyomását keltette. Fogása jó, nem nyikorog, és bár nem teleüveg a hátlap, még sincs műanyag érzésem. A gombok, a hangszórok, a fedett csatlakozók (minden nyílás fedett, a tetején található jack dugó kivételével) nagyon gusztán vannak elhelyezve.

A képernyődesignról sokat változott az x10 óta. Bár nagyon stock Androidot akarok, első körben nem akarok garanciát veszteni azzal, hogy stock Androidra váltanék. Kicsit hasonló az érzésem, mint amikor XP-ről Win7-re kellett váltanom, kicsit más, de megszokható, használható. Itt nem tudok lelkesedni annyira, de nem azért mert nem lenne szép. Egyes dolgok máshol vannak, másképp kell beállítani, és mert ez szokatlan, még ellenérzést vált időnként belőlem ki. (Olyan jó, hogy az N7-en így meg úgy, itt miért kell máshogy? Közben meg egyik sem jobb a másiknál, mert egyszerűen megoldható mindkettővel az adott beállítás, tevékenység.)

A kamera: Még mindig imádom a Canon G12-t és nem tudnék tervezett eseményt elképzelni nélküle, de a helyzet az, hogy a nem tervezett dolgoknál időnként nagyon kellene egy gyorsan előkapható kamera, mondjuk pont a telefonomon, hiszen az többnyire nálam van. A korábbi vacak mobilkamerák helyett olyanra vágytam, ami azért normális képeket készít. Nem akarok vele makrózni és művészkedni, csak annyit, hogy ha előkapom, akkor legyen gyors, mozgásban lévő személyekről is csináljon képet, és átlagos fényviszonyok mellett is működjön, legyen “rendes” vakuja (nem egy vagy állandóan bekapcsolt, vagy kikapcsolt LED).

Ennek számos gép megfelel, nem hiszem, hogy szükséges a 20megapixel hozzá, de valószínűleg nem is árt. Az alábbi három képet default beállításokkal készítettem, csak digitális zoommal, kettőt a normál kamerával, egyet az előlapival (virtuális fejrebarack annak, aki kitalálja, hogy melyiket mivel :)).

A kamerához egyébként vannak mindenféle beállítások, amiből már most látom, hogy a TimeShift lesz a kedvencem :). Mivel N7-hez csak előlapi kamera van, ezért nem nagyon fényképeztem vele, ezek a feature-ök nekem újak, fogalmam sincs, hogy stock androidban megtalálhatóak-e.

Az egyetlen, amire nem tudtam rávenni a gépet, hogy a digitális zoomot letiltsam, ha le lehet tiltani, akkor nem olyan helyen van, ami kézenfekvő lenne. (Edit: le lehet tiltani, ha leveszem a hangerőről a zoomolás feature-t, akkor nincs zoom, és mivel optikai zoom nincs, ezért ennyi…)

Technikai adatok

Copy paste a Sony oldaláról, csak hogy ne kelljen emiatt máshova klikkelned kedves olvasó 🙂 (azért a preloaded crapware-t és Sony specifikus app-ok listáját leszedtem, a teljes lista itt van).

Camera and video

20.7 megapixel camera with pulsed LED flash and auto focus
Burst mode
HDR for both picture/film
8x digital zoom
Front-facing camera (2 MP 1080p)
Geotagging
HD video recording (1080p)
Image stabiliser
Object tracking
Red-eye reduction
Scene recognition
Send to web
Smile shutter™
Sony Exmor RS for mobile image sensor
Superior Auto
Sweep Panorama
Touch focus
Touch capture
White balance
Image capture, supported format: JPEG
Image playback, supported formats: BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP
Video recording, supported formats: 3GPP, MP4
Video playback, supported formats: 3GPP, MP4, M4V, MKV, AVI, XVID, WEBM
Face detection

Design and display

4.3”, 16,777,216 colours, 1280 x 720 pixels
TRILUMINOS™ Display for mobile
X-Reality™ for mobile picture engine
Face Unlock
Gesture input
STAMINA mode
Touch gesture – multi-touch, up to 10 fingers supported
Screenshot capturing
Throw
Pan & zoom

Memory

RAM: 2GB
Flash memory: Up to 16 GB****
Expansion slot: microSD™ card, up to 64 GB (SDXC supported)

Connectivity and communication

3.5 mm audio jack (CTIA)
aGPS
ANT+ wireless technology
Bluetooth 4.0 wireless technology
DLNA Certified
MHL support
Native USB tethering
NFC
Screen mirroring
Smart Connect
Synchronisation via Exchange ActiveSync®, Facebook™, Google™ and SyncML™*
USB charging
USB High speed 2.0 and Micro USB support
Xperia Link
Wi-Fi and WiFi Hotspot functionality
Noise suppression
Voice enhancement
Xperia Socialife*
Miracast™

Networks

UMTS HSPA+ 850 (Band V), 900 (Band VIII), 1700 (Band IV), 1900 (Band II), 2100 (Band I) MHz
GSM GPRS/EDGE 850, 900, 1800, 1900 MHz
LTE (Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20)
* Not available in all markets.

** Values are according to GSM Association Battery Life Measurement Technique as performed in controlled laboratory conditions. Actual time may vary.

*** In compliance with IP55 and IP58 standards, the Xperia™ Z1 Compact is protected against the ingress of dust and water. Provided that all ports and covers are firmly closed, the phone is (i) protected against low pressure jets of water from all practicable directions in compliance with IP55; and/or (ii) can be kept under 1.50 metres of fresh water for up to 30 minutes in compliance with IP58. The phone is not designed to float or work submerged underwater outside the IP55 or IP58 classification range that may lead to your warranty being void.

**** Memory comprises approximately 4 GB firmware, plus 12 GB of “Internal storage” for music, pictures and films, and downloaded applications and their data.

Összegzés

A fent említett konstrukcióban úgy érzem, hogy megérte az árát. Számomra tökéletes a mérete, a hardware gyors, a képernyő gyönyörű, a reakcióidő és pontosság pont azt nyújtja, ami elvárható (gondolatot nem képes olvasni). A fentebb említett “negatívumok” roppant szubjektívek és nem vagyok miatta csalódott. Számos feature-t nem próbáltam ki (bluetooth, NFC, tethering stb), de még 24 óra se telt el a vásárlás óta és közben még aludtam is.

Mivel a cégnél új készülékként szerepelt, ezért nem tudtam hozzá valamilyen védőburkot venni (cserébe kötöttem havi 6€-ért víz és törés elleni biztosítást … végülis 500€-os eszközről van szó, nem kellene ezzel is úgy járnom, mint az iPoddal, ami 2 hónap után eltört, én meg megszívtam.) Kap majd egy fake jackdugót, mert az a készülék tetején van, semmi kedvem, hogy eső csepegjen bele, és a fülest úgy is ritkán használom.

A következő lépésben rendelek egy microSD kártyát (a képeknek, videóknak :)), és persze elkezdem aktívan használni.