iPad-ot csak Apple ID-val hagyatékozz

[Death’s Doings; consisting of numerous original compositions, in prose and verse, the … contributions of various writers; principally intended as illustrations of twenty-four plates designed and etched by R. Dagley.

Van valami kafkai ebben a történetben. Egy asszony végakaratában a fiára hagyta az iPad-jét. A család számára szomorú valóság akkor vett váratlan fordulatot, amikor az Apple a felhasználók óvására létrehozott szabályozás minden egyes betűjéhez a végletekig ragaszkodva lehetetlenné tette a testamentum végrehajtását.

Az örökös elküldte az Apple részére a testamentumot, a halotti bizonyítványt, de az Apple ragaszkodott egy bírósági végzéshez, amely bizonyította volna, hogy az asszony valóban tulajdonosa volt az iPad-nek.

Lelövöm a poént: az Apple végül belátta, hogy voltaképpen “félreértés történt” és lehetővé tett egy gyári resetet. A bírósági végzés “csak” abban az esetben kellett volna, ha az elhunyt fia az iCloudban örzött adatokhoz is hozzá akart volna férni.

Ez a hercehurca azonban jól rávilág arra, hogy mennyire nem vagyunk felkészülve arra, hogy online ID-val ellátott javainkat (legyen szó fizikai eszközről vagy valamilyen digitális dologról, mint pl. ebookok) hátrahagyjuk. (Valójában nagyon kevesen vannak valóban felkészülve egy váratlan halálesetre.)

Mi a megfelelő eljárás? Hogyan készülhetünk fel arra, hogy gyerekünk, párunk, vagy akire digitális javainkat hagyni akarjuk, hozzá is férjen az eszközhöz, hozzáférjen az adatainkhoz?

A helyzet az, hogy nem jártam utána. Biztos meg lehetne kérdezni az Amazont (példának okáért), hogy milyen feltételek mellett lehetne az általam megvásárolt ekönyveket hátrahagyni. De nem teszem. Helyette igyekszem több helyen is összegyűjteni a hozzáféréseimet – digitálisan, online helyeken és most már papíron is. Az oka egyszerű: ha majd egyszer úgy alakul, akkor az illetékes egyszerűen tudjon majd eljárni. Tudjon adatot menteni, tudjon adatot változtatni és végül tudjon adatot törölni. Éppen mire van szükség.

via BBC.

1 Comment

  1. Egyszerű, hagy rá a jelszavaid az illetőre és kész. Persze nem éppen a legjobb megoldás de nincs semmi gond, leírja egy levélbe az apple ID-t és a jelszót aztán úgy rendelkezik, hogy ezt a levelet csak a fia bonthassa fel halála után. Ennyi, én így csinálnám, ha kipurcannék…

Comments are closed.