Hordozható wikipédia

Az egész hordozható webszervert egyébként azért csináltam (Hordozható webserver USB-Stickre, Hordozható webserver 2. rész), hogy legyen egy saját, különbejáratú wikipédiám, amit mindig elérhetek (offline módban is) és amit senki más nem lát. (Írtam ezt 2010-ben, aztán jól elveszett ez. Pedig hogy kerestem a Kockásfüzet ide vonatkozó részénél)

Egy wikipédiába csodálatosan össze lehet gyűjteni minden fontos információt, rendszerezni és keresni is lehet, és ha szükséges, akkor könnyen másolható.

Wiki telepítése

Először is, töltsd le a Mediawiki legújabb verzióját (http://www.mediawiki.org/wiki/Download). Csomagold ki a file-okat (pl. az ingyenes 7-Zip utility programmal). Alapértelmezésben egy mediawiki-1.16.0 könyvtárat kapsz (amennyiben velem együtt az 1.16.0 verziót töltöd le, de azóta már biztos van újabb). Nevezd át a könyvtárat valami egyszerűbbre, pl. “wiki”-re és másold át az egészet a USB-Stickeden az XAMPP könyvtár “htdocs” könyvtárába. Ha az USB meghajtód I:\, akkor valahogy így kell kinéznie a könyvtárstruktúrádnak:  I:\xampplite\htdocs\wiki (Windowson).

A MediaWiki beállításához nyissuk meg a http://localhost/wiki/ linket. Mindent az alapértelmezett beállításon hagyhatsz (én azért disable-re raktam az összes email-es opciót), az alábbiakat viszont kötelező kitöltened:

  • Adj nevet a wikinek.
  • Add meg az adminisztrátor nevét és jelszavát.
  • Add meg az adatbázis hozzáférést. Ehhez célszerű előzőleg a phpMyAdminban (vagy egyéb SQL felületen) egy új felhasználót létrehozni, hacsak nem akarod a MySQL root hozzáférést kódolatlanul tárolni.

Itt szembesülni fogunk azzal, hogy “PHP 5.3.1 is not compatible with MediaWiki due to a bug involving reference parameters to __call. Upgrade to PHP 5.3.2 or higher, or downgrade to PHP 5.3.0 to fix this. ABORTING (see http://bugs.php.net/bug.php?id=50394 for details)”. Halk ripityomozás után érdemes megoldást keresni. Én nemes egyszerűséggel letöltöttem az 1.7.2-es XAMPP-ot és felülcsaptam a PHP-t az USB Sticken – a hiba 2010 óta megoldódott.

Ha mindent kitöltöttél klikkelj az oldal alján az “Install MediaWiki!” gombra. Ha befejeződött a telepítés, akkor szól a MediaWiki, hogy mozgasd el a LocalSettings.config.php filet. Tedd meg.

Végül nyisd meg újra a http://localhost/wiki/ linket, ahogy a videón látszik.

Használd egészséggel!