Hordozható webserver USB-Stickre [Windows]

A hordozható alkalmazások rendkívül praktikusak, bárkinek a gépéről tudsz dolgozni és nem igényelnek telepítést (ami windowsnál a registry tisztán tartását is jelenti, de saját programok futtatását is lehetővé teszik, ha nincs jogod telepíteni valamit). Na de mi a helyzet a hordozható szerverekkel?

Előkészületek

Ahhoz, hogy egy teljes értékű webszervert varázsoljunk az usb-stickre, szükségünk lesz az XAMPP Lite-ra. Ez egy könnyű, előre konfigurált szerver, ami az Apache, MySQL és a PHP legutolsó verzióját tartalmazza. A teljes XAMPP (létezik Linuxra, Mac-re és Solarisra is) további funkciókat tartalmaz, mint például a FileZilla FTP server és az OpenSSL, de a legtöbb dologra  a Lite verzió is elég.

Először is töltsd le a XAMPP Lite legfrissebb verzióját.

Futtasd a telepítőt (én Windowsra az exe-t szedtem le, de ki is tömörítheted a zip file-t) és add meg az USB-Stick-et célkönyvtárnak.

Ha mindezzel megvagy, klikkel az “Install” gombra. Az USB-Sticken legyen legalább 250Mb szabad hely. Az install program létre fog hozni egy xampplite könyvtárat és abba fogja elhelyezni a file-okat az installáció alatt. A telepítés eltarthat egy darabig, függően attól, hogy milyen gyors a sticked.

Miután a file-ok kitömörítése befejeződött megjelenik egy Parancssor képernyő (Command Prompt), amiben néhány kérdésre választ kell adnod a telepítés befejezéséhez.

Az első kérdés az, hogy legyen-e link a start menüben és az asztalon. Erre válaszolj “n”-nel, mivel nem akarunk egy hordozható szervert egy konkrét géphez kötni.

A második kérdésre válaszolj “y”-nal, hogy automatikusan beállítsa az XAMPP könyvtárát.

A harmadik kérdésre válaszként add meg újra az “y”-t, hogy a XAMPP teljesen hordozható legyen. Ezzel beállítja a szervert, hogy fix meghajtó nélkül fusson bármely gépről.

Az XAMPP végrehajtja a módosításokat, már csak egy Entert kell ütnöd a telepítő elhagyására.

A XAMPP a telepítés befejezése után automatikusan elindul: az egyetlen beállítandó az időzóna megadása.

Ennyi volt a telepítés, az “1”-es megnyomásával elindíthatod a XAMPP vezérlőpultját vagy kilépve elindíthatod bármely más gépről.

Ha az Apache nem indul, akkor nézd végig a hibalistát:

  • Engedélyezd a 80-as és 443-as portokat a tűzfalon.
  • Ha használsz Skype-ot, beszéld le a 80-as és 443-as portok használatáról.

Hordozható szerver futtatása

Végül indítsuk el az xampp vezérlő panelen (xampp-control.exe)  az Apache és MySql szolgáltatásokat.

Ha ezzel megvagyunk, akkor innentől kezdve teljes értékű Apache-MySQL-PHP webszerverrel rendelkezünk, ahol tetszés szerint futtathatunk bármit.