Notebook aksi élettartama

Régi geek szokás, hogy a notebookot ne hagyjuk állandóan a töltőn lógva, mert tönkremegy az aksi. Node igaz-e ez a hiedelem?

Igaz is, meg nem is. Attól függ, hogy milyen aksid van. Az Apple szerint például érdemes havonta leüríteni és újratölteni az aksid.

Másfelől van nekem egy 2003-as Asusom (M3000N, ha jól emlékszem), ami 2005 óta szinte kizárólag töltőn él. Amikor a múltkor lehúztam (szükségem volt a tápkábelre), akkor sem okozott neki gondot, hogy 2-3 órán keresztül ellegyen magában. Ez nem valami nagy idő, de akkoriban 2,5-3 órát tudtam vele dolgozni aksiról és közben eltelt 6 év is.

Az új notebookok (pl. a DELL) leírása már semmit sem említ arról, hogy időnként le kellene merítenem a gépet. Az, hogy nem említik, jelentheti azt is, hogy nem gond, bár ha a fenti állítás igaz az Apple notebookokra, akkor igaznak kellene lennie a többi lítium alapú aksikra is.

Szerinted befolyásolja a notebook aksi élettartamát, ha kizárólag töltőről használod?

2 Comments

  1. Néhány hónapja van notebookom. Egy Fujitsu Siemens ESPRIMO V5555.

    Használtan vettem de akinél ezelőtt volt folyton töltőről használta amióta megvette. (Ez kb fél évet jelent) Mikor hozzám került észrevetem hogy nem bírja olyan sokáig. Bár nem tudtam meddig kellene bírnia de azért elképzelésem volt róla. (kb 2-3 órát minimum)Ennek ellenére látszólag (mert nem mértem le pontosan) nem bírt annyit. Néhányszor lemerítettem és feltöltöttem és mintha javult volna az állóképessége. Egyébként lítiumos akksi van benne, 6 cellás ha jól tudom.

Comments are closed.