19+1 módja a notebook aksiidejének meghosszabbítására

Bár FB-n nagy lelkesen bejelentettem, hogy “ma azonnal lementem az összes adatot a notebookról és megforrasztom az tápcsatit”, ahogy mondani szokás, nem eszik olyan forrón a kását. Adatmentés folyamatban, de amíg nincs készen, addig (is) használom a gépet, amitől persze újabb menteni való adat generálódik.

Tehát addig is, amíg nincs rendesen működő gépem, nagyon fontos, hogy a lehető legtöbbet kihozzam az aksiból. Kontakthibás csatlakozóval ugyanis kínszenvedés az egész, ha épp nincs rendes érintkezés, akkor az a pici csatlakozó iszonyú forróvá tud válni, ami veszélyes az egész gép egészségére nézve.

1. Defrag-old a vinyód

Ha SSD-d van, akkor előre szólok, hogy ugorhatsz. Klasszikus winchesternél viszont van egy kis motor, ami mozgatja a mágneslemezek fölött a fejet. Minél többet pörög a vinyó és mozog a fej, annál több az áramfelvétel. Minimális a nyereség, de van amikor az is számít. alternatíva, hogy ne pakold tele a vinyódat, akkor eleve egymás mellé tudnak kerülni az együvé tartozó adatok…

2. Háttérprocesszek kigyomlálása

Valamint az indulásnál betöltött processzeket is gyomláld ki, ha már arra jársz. Mivel minden OS-nél másképp kell megoldani, érdemes utánanézni, hogy hogyan tudsz egy minimalista rendszert elérni.

3. Időzített programok leállítása

Ha “elemről” fut a géped, állítsd le ezeket. Általában vírusírtó szokta kerregtetni a winchestert és ezzel együtt megzabálni az aksidat.

4. Húzd ki a külső eszközöket

Az USB kütyük áramellátását a géped biztosítja. Ha nem kell, húzd ki.

5. Vedd ki a lemezt a CD/DVD olvasóból

Ugyan többnyire stand-by-on van az eszköz (már ha van ilyen a notebookodban), de ha véletlen félreklikkelsz driver váltásnál, akkor teljesen fölöslegesen pörgeti fel. Ugyanez bootolásnál. Nincs rá szükség.

6. Használj másolatot

Ha mégis kell a CD vagy a DVD, akkor készíts ISO másolatot belőle és használd azt virtuális meghajtóként.

7. Fényerő

Ha megoldható, akkor vedd lejjebb a kijelző fényerejét annyira, hogy még jól lásd a szöveget és ne kelljen erőltetni a szemed. A szemedet is kíméli, meg az aksit is.

8. Némítsd el

Ha nem kell meghajtani a hangszórót, nem használ áramot sem.

9. Irtsd ki a képernyőkímélőt

Inkább állítsd be, hogy X perc után kapcsolja ki a képernyőt.

10. Áramkezelő beállítások

Állítsd be, hogy X idejű inaktivitás után kapcsolja le a gép a képernyőt, winchestert majd “aludjon el”. Bár a stand-by is használ áramot, de messze nem annyit, mintha folyamatosan futna a gép.

11. Kapcsold ki a csilivili felületet

A mindenféle villogó, egérre reagáló felületek csinosak, de rettenetes zabálják a processzort, azaz az áramot.

12. Hibernáld amikor csak lehet

Ahogy említettem, a stand-by is fogyaszt áramot. Ha úton vagy, akkor előtte hibernáld a készüléked, ugyan hosszabb ideig tart, de bekapcsolás után ugyanott folytathatod a munkádat, ahol abbahagytad, és közben nem fogyaszt áramot.

13. Dolgozzál, ne játszál

Minél inkább igénybe veszi valami a képernyőt, annál több áramot fogyaszt. Kevesebb időd lesz FPS-t játszani elemről, mint doksikat kitölteni vagy táblázatot kezelni.

14. Elegendő RAM

Ha elegendő RAM van a gépben, akkor a rendszer kevesebb virtuális memóriát használ. A virtuális memória a winchesteren van. Ha a winchester pörög, fogy az áram.

15. Tartsd tisztán a ventilátorokat

Időről időre nézd meg, hogy a processzor (és egyéb elektronika) hűtését szolgáló nyílások tiszták-e.

16. Tartsd hűvösen a géped

Amennyire megoldható, ne tedd ki a gépet (és ezzel együtt az aksit) direkt hő hatásának.

17. Update-eld a softwared. Vagy ne.

Bár az egyre növekvő méretű software verziók pont az ellenkezőjét sejtetik, időnként optimalizálják az újabb verziókat.

18. Megfelelő töltőt használj az aksihoz

Ha nem az eredeti töltőt használod, akkor könnyű passzoló dugasszal más W értékű töltőt használni (ez leginkább mobiloknál gond, amikor tablet töltővel töltöd a mobilt – gyorsabban feltölti, de az aksi életideje összességében csökken), ami hosszú távon árt az aksinak.

19. Tárold megfelelően

Ha nem használod huzamosabb ideig, akkor legalább félig töltsd fel és tárold száraz, hűvös (de nem hideg) helyen.

+1. Merítsd le rendesen

Egyes gépeknél (pl. ha régebbi Ni-MH elemeket használ) ajánlani szokták, hogy teljesen le kell meríteni, mielőtt feltöltöd, nem csak “rátölteni”. Ha van a gépnek erre szolgáló funkciója (pl. BIOS-ban beépített aksi ápolás), akkor azt, ha egyébként már kellemetlenül rövid ideig él csak az aksi, érdemes kipróbálni.