Figyeld az eget a Stellarium-mal

Az egyik gimis fizika könyvben volt egy égtérkép. Ki is feküdtünk barátnőmmel a töltésre, és bambultuk az eget. A viszonyítási pontot mindig a nagygöncöl (ursa maior, nagymedve) adta, amit azért elég könnyű felismerni.

Múltkor azonban fényes csillagról kaptam jelentést Budapestről, s én lévén 1100 km-rel távolabb vagyok, az égre tekintvén teljesen más dolgokat láttam. Bodzásfanta javasolta, hogy telepítsem a Stellarium-ot és megoldódnak égi gondjaim.

Azóta notebookkal nézem az eget, mert ez a Stellarium valóban fantasztikus. Először is, elérhető Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re is, ráadásul ingyen és bérmentve (és van portable verziója is). Másodszor nem csak a helyszínt adhatod meg (város vagy koordináta pontossággal), de azt is, hogy mikor tekintesz az égbe. Alapesetben ugye most, de én később telepítettem a szoftvert, és mégis meg tudtam nézni a két nappal korábbi égi állapotokat.

A program egyébként teljes képernyőn fut, és a két képernyős üzemmódot csak módjával támogatja, inkább nem érdemes kipróbálni.

Stellarium

A Stellarium további hasznos funkciókkal is rendelkezik:

  • megfigyelheted egy animáció segítségével a csillagok mozgását (valós időben és “gyorsított” felvételen is)
  • megjeleníttetheted a csillagképeket (összeköti a csillagképet alkotó csillagokat egy vonallal)
  • megjeleníttetheted a csillagképek neveit
  • ráklikkelhetsz az égen látható objektumokra, amelyről megadja az információkat
  • vagy megadhatod az égi tárgyat, amit keresel, hogy legalább a képernyőn megtaláld 🙂
  • és persze beállíthatod, hogy a ne mutassa meg azokat az égi dolgokat, amik a Földről nem láthatóak.