2010 International CES – Netbookok

2 hete fejeződött be a CES, a világ legnagyobb elektronikai kütyü bemutatója.

A trend egyértelműen a notebookok/netbookok , az ebook olvasók, tabletgépek, az okostelefonok és a robotok térhódítását mutatja. Az első bejegyzésben (mert egyébként még hosszabb lenne) az izgalmasabb netbookokat, notebookokat és tableteket mutatom be, aztán majd jönnek a többiek is.

Notebook, netbook, tabletek

Személyes kedvencem az ASUS parádézott a notebook kínálattal. Nekem is van egy 2003-as ASUS-om, ami a mai napig tökéletes és számos 100K HUF-os notebookkal tartja az iramot (főleg ha pakolnék bele egy kis RAM-ot) teljesítményben, a működési ideje és a súlya pedig még most is a drágább gépek közé helyezi.

A legnagyobb látványosság azonban mégis az átlátszó képernyős laptop volt. Habár én úgy hallottam, hogy erre a feature-re bármely LCD képernyő megcsinálja, ha nem raksz mögé fekete lapot. (Aztán lehet, hogy ez így ebben a formában nem is igaz.)

Amúgy tényleg geeky nagyon a cucc, azóta tetszik, amióta láttam a CSI:Miami-ban, bár nehéz elképzelni, hogy ebben a formában a látványon kívül előnye van.

The Invisble Oled Laptop

Ahogy a fenti képen látszik, a filmesek már lecsaptak az átlátszó OLED képernyőre. A kép a CSI:Miami 8×12-es epizódjából van, ahol mind a (hasra ütve) 24″-os képernyők átlátszó OLED-ek, mind a hatalmas, enyhén hajlított ívű “kivetítő” átlátszó az – bár erre csak az előtérben látszó színes pacák utalnak.

ASUS Core i7: Két bivaly gépet is vitt az ASUS a CES-re: az egyik a játékosokat célozza be: full HD képernyő, ATI Mobility HD5870 with 1GB RAM, a Core i7 proci, a másik  az erős felszereltség mellett a aksival hódít, 12 órát ígérnek be, kíváncsi vagyok, mennyit bír, ha tényleg kihasználom a hardware adta lehetőségeket.

ASUS Core i7 12 hour battery, ASUS Core i7

ASUS Bamboo: Egy darabig elég bután néztem a Bamboo-ra. Aztán rájöttem, hogy ez az ASUS “zöld” darabja. Attól zöld, hogy műanyag helyett bambuszba csomagolod, ami amúgy az egyik legerősebb faanyag, ami ráadásul olcsón elérhető. Ezt a sorozatot lehet az ASUStól leginkább személyre szabni, ami egyrészt a belsőségekben jelentkezik, másrészt a külsőségekben is (megmondhatod, milyen színű legyen a bambusz).

Asus Bamboo

ASUS Waveface: inkább az okostelefon kategória az ASUS Waveface, egy hajlékony touchscreennel felszerelt “karkötő”. Viszont ebből lehet notebookot is csinálni, úgyhogy mégis itt a helye. Szerintem reális jövőkép, kíváncsi vagyok, mikorra lesz demótermék a tervekből. Ha pedig beválik (és nem adnak ki előre mindenféle gyenge verziókat belőle), akkor lesz olyan forradalmi, mint az iPhone. Hacsak be nem előz az Apple.

ASUS Waveface

Persze a CES nem az ASUSról szólt. A  Lenovo is számos finomsággal képviseltette magát, mondja valaki, hogy a kínaiak csak másolni tudnak:

Lenovo IdeaPad U1 Hybrid: netbookok között megosztottan a második helyet nyerte nálam az “állati jó” és a “nekem kell” kategóriában ez a tabletté alakítható netbook. Mert ha netbook, akkor kicsi és cipelhető, valamint írni is lehet rajta rendesen, ha meg tablet, akkor jól mutogatható.

Lenovo IdePad U1 Hybrid

Lenovo Skylight: egy új kategóriát vezettek be a Skylighttal, a Smartbookot (időközben kiderült, hogy a SmartBook csak egy német cég termékeivel kapcsolatban használható, úgyhogy NINCS új kategória). 10″-os képernyővel, beépített 3G kapcsolattal rendelkezik, egyértelműen a netbook és a smartphone-ok keresztezéséből jött létre. Nekem nem tetszik a fölös terület a kerekített képernyőnél, inkább lenne szögletes és 4:3 felbontású. A 10+ órás aksi idő viszont csábító. Mindenesetre nehéz elképzelni, hogy valaki egy ilyen izével a zsebében rohangál, majd előkapja a buszmegállónál, hogy “Főnök, kések egy kicsit, megint sztrájk van a BKV-nál.”

Lenovo Skylight

Lenovo IdeaPad S10-3t: A tipikus netbook jellemzőkön túl (Atom proci, max 2G Ram) ez a példány multitouch-os forgatható képernyővel jön, 320G-t pakolhatunk tele adatokkal egy szuper 500USD kezdőáron. Komolyan: érdemes lett volna a karácsonyi netbook vásárlást egy-két hónappal elhalasztani.

Lenovo IdeaPad S10-3t

Ami hiányzott: Apple Tablet aka iSlate iPad – de az almások mindig is saját bulin jelentették be a cuccaikat. Cserébe voltak más tabletek, pl. Steve Ballmer bemutatta a Microsoftos verziót. Almások, figyelem: ahogy a touchscreennel rendelkező telefont se az Apple találta ki (LG-Prada verzió korábban volt!) úgy a tabletet se ők találják fel! Akkor se, ha 2010-től a Tabletet mindenki csak Slate-eknek Pad-eknek fogja nevezni. Ezt csak azért írom, mert sok almás azt hiszi, hogy Steve Jobs találta fel a kereket is, pedig nem. Ő egy szép dizájnt, és egy – legtöbbször – intuitív felületet ad neki.

Végül, de nem utolsó sorban egy érdekesség a CES-sel kapcsolatban:

HP TM2: Ez elég rendesen hasonlít a Lenovo IdePad S10-3t-re. 12″ képernyő van benne, de csak 9 órát bír az aksija, “rendes” Core 2 Duo procival, viszont 950USD-t kóstál, ami szerintem egy kicsit sok.

A TM2 nem is a hardware miatt került ide, hanem a software miatt: A TM2 “BumpTop” interfésze a felületedet cseréli le. Egy mozdulattal belökheted (drag and drop) a dokumentumaidat, képeidet a nyomtatóra, ha ki akarod nyomtatni, vagy a Facebook ikonjára, ha meg akarod osztani másokkal. A TM2 megkapta a TouchSmart software új verzióját is, ez a zenehallgatáshoz, meg a videónézéshez jó, ha van Netflix és Hulu eléréséd.

HP TM2

1 Trackback / Pingback

  1. 2010 International CES – Netbookok: 2 hete | varsanyimartina

Comments are closed.