Újratervezés – munkanélküli bármi helyett munkanélküli informatikus?

 

Büszkén jött a hír, hogy 50.000-en jelentkeztek a kormány által meghirdetett “Újratervezés” programra. A 8 hetes alapozó képzés valóban csak az alapok elsajátítására szolgál.

  • Windows használata
  • hálózati alapfogalmak
  • fejlesztési ismeretek alapjai, ki mit és miért csinál
  • GIT használat
  • HTML/CSS/JavaScript minimumok

Sikeres elvégzéssel a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhatnak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén.

8 hét alatt senki se képes a csodára, de kivételesen nem is ígérnek ilyesmit. Nem rossz alapok, már az is jó, ha a cégvezető nem néz bambán az informatikusra, amikor az esetleges problémákról beszél, de bármely más szakmában alkalmazni tudja majd az itt tanultakat.

Bár még a 8 hét le se járt, közben az aktuális hírek szerint “megjelent” a munkanélküliség az IT piacon. A kicsit bulváros cím mögött ott a lényeg: azok az emberek, akik gyorstalpalón szerzik meg a tudást annak reményében, hogy informatikusként jól megélnek, ők elvéreztek.

Ez nem jelenti azt, hogy az Újratervezés káros. Az első 8 hetes tanfolyam szerintem kifejezetten hasznos bárkinek, hogy egy kicsit jobban megértse a számítógép és az internet felépítését, működését, amennyiben ez számára még újdonság.

Az a káros, hogy közben sok helyen úgy szerepel a program, hogy – amennyiben az érdeklődő informatikai vonalon akar elhelyezkedni – utána fél-egy év alatt olyan fejlesztőket tudnak erről a szintről oktatni, akik erre képesek. Akinek el kell magyarázni, hogy hogyan működik a Windows, akinek újdonság a HTML, az valószínűleg olyan (informatikai tudásbéli) hátránnyal indul, aminek legyőzéséhez jóval hosszabb idő kell.

A sok éves tapasztalat, és az ITBusiness cikke is arra mutat, hogy a gyorsan megszerzett (és itt a fél éves, nem intenzív napi 8 órás oktatási rendszert annak tekintem), erős alapokkal nem rendelkező tudással az éles bevetésben közel lehetetlen érvényesülni. Vagy olyan csodás eredmények születnek, hogy a jegy árát GET/POST paraméterrel küldi el a weboldal

Bár szerintem is bárki meg tud tanulni programozni, de nem mindenki akar tényleg ezzel foglalkozni, pláne nem olyan mélységekben, ami ahhoz szükséges, hogy a szakmája legyen. Ha bárki incselkedett a gondolattal, hogy ebből akar megélni, akkor az Újratervezés segíthet a döntésben, hogy érdemes-e ilyen irányban képeznie magát.

Ugyanakkor adjuk meg a szakmának, a munkavállalóknak és a munkaadóknak is azt a tiszteletet, hogy nem feltételezzük, hogy fél év alatt el lehet sajátítani egy komplex szakmát.

És nem ámítsák az embereket azzal, hogy ha elvégez egy tanfolyamot, akkor munkája is lesz.

 

 

Be the first to comment

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .