3D nyomtatásról kezdőknek: Melyik gépet vegyem 30.000-ért?

Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a 3D nyomtatással foglalkozó csoportokban, hogy melyik gépet vegyem 30, 50, 100.000 forintért. A másik leggyakoribb kérdés pedig az, hogy az “A” gépet vegyem-e vagy a “B” gépet.

Képzeld el ugyanezt egy autókereskedésben. Milyen autót vegyek másfél millió forintért? És mert nem adsz meg semmilyen más infót, például azt, hogy mire használnád az autódat, mindenki magából kiindulva fog válaszolni.

  • Miért nem nézed meg, hogy másoknak mit ajánlottunk.
  • Ennyiért nem kapsz jó autót.
  • Valaki ajánl egy traktort, mert a szomszéd is azzal jár a boltba.
  • Én 100.000-ért vettem egy 1200-es Ladát, ráköltöttem a többit, és most nem csak autót tudok szerelni, de jobb, mint bármelyik új autó
  • Ennyiért mindegy mit veszel, a lengéscsillapítót és a vezérműszíjat úgy is ki kell cserélned.
  • Vegyél valami újat három millióért, annyiért már lehet tisztességes autót kapni, amit nem kell előtte szerelni, hogy biztonságosan menjen.

Miközben senki se kérdezi meg, hogy mire akarod használni az autódat, hányak akartok benne ülni, akarsz-e benne csomagot szállítani, városban vagy inkább hosszú utakon használnád, terepen hajtasz vele vagy a Nürnburgringen akarsz vele versenyezni, vagy csak szerelgetni akarod, de nem akarsz vele menni sehova.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy milyen 3D nyomtatót érdemes venned, azt is el kell döntened, hogy mire akarod használni.

  • miniatűröket, ékszereket, nagyon részletgazdag modelleket akarsz nyomtatni -> vegyél SLA nyomtatót, nagyot esett az áruk, és már nagyjából 90 ezer forinttól kaphatóak nyomtatók.
  • kisméretű, de kevés részlettel rendelkező tárgyakat akarsz nyomtatni -> vannak készre szerelt vagy minimálisan szerelendő, kisméretű nyomtatók 50-60 ezer forint körül.
  • kifejezetten nagyméretű tárgyakat akarsz nyomtatni -> vannak készre szerelt, vagy minimálisan szerelendő, nagyméretű nyomtatók, de elképzelhető, hogy érdemes egyedileg épített nyomtató készítened vagy venned, és szánj rá legalább 150 ezer forintot, de inkább többet.
  • céges környezetbe keresel egy gépet -> valószínűleg jobban jársz egy garanciával, helyi szervízzel rendelkező géppel
  • egy állatorvosi lóra van szükséged, amin keresztül mindent megtanulhatsz a 3D nyomtatókkal kapcsolatban, van rá időd, és nem várod el az azonnali tökéletes nyomtatást,
    VAGY
    jól értesz az elektronikához, nem okoz problémát a firmware update az alaplapon, valamint fel tudod mérni, hogy a szállított elemek technikailag megfelelők, akkor vegyél egy olcsó, kínai összeszerelhető nyomtatót, akár már 30 ezer forint értékben is, de számíts rá, hogy költened kell alkatrészekre

Mit kapsz 30.000 forintért?

Alkatrészeket, tudást, tapasztalatot, időnként új szitokszavakat és garantált frusztrációt.

Garanciát egyáltalán ne várj, megbízható működést ne azonnal.

Idő vagy hozzáértés szükséges a szakszerű szereléshez. Tökéletes állatorvosi ló, remekül meg lehet tanulni rajta az FDM nyomtatás csínját-bínját – de hozzáértés hiányában a legritkább esetben produkál jó nyomtatást. Az első nyomtatások többnyire kiegészítő alkatrészek, amikkel a nyomtatás minősége javítható, miközben lehetőség nyílik a nyomtató finomhangolására is.

Az elterjedtebb nyomtatókhoz hatalmas közösség is létezik, ahol szerencsére rengeteg tippet megosztanak a nyomtatás minőségének fejlesztésére. Ha ez lesz az első nyomtatód, amit magad szerelsz össze, akkor érdemes a közösségi támogatás miatt a Creality CR/Ender vagy Anet vonalon mozogni.

 

 

Mire van garancia?

Vannak magyar 3D-nyomtató boltok, akik a termékeikre vállalnak garanciát. Tudsz európai forrásból beszerezni gépeket, amiket az EU-n belül kell postázni, ha garanciális problémád van – DE ez NEM jelenti azt, hogy az EU-s raktárból szállított kínai gépre kapsz bármilyen jótállást. Ezek azok a boltok, akik készre szerelt, a kicsomagolás után azonnal, vagy minimális összeszerelést igénylő gépeket árulnak. Ez az, amikor azt az időt és frusztrációt, amíg eljutsz az első használható nyomtatásig, pénzre váltod.

Akkor mégis mit vegyél?

Olyan gépet vegyél, ami a céljaidnak megfelel – ha pedig erre még nincs meg a pénzed, akkor inkább várjál. Nagyon sok embernek ment el a kedve az olcsón és hirtelen vett gépek miatt a 3D nyomtatástól, mert az nem úgy muzsikált, mint ahogy azt ő elképzelte.

Anet A8-M
Ender 3
Ender 5 Plus
Creality CR10
Creality CR10S

3D nyomtatás linkgyűjtemény

Magyar boltok