Média szerver: Raspberry Pi + XBMC (Kodi) + NAS + Yatse + HDMI CEC

Megtaláltam a közel tökéletes médiaszervert egy első generációs Rasberry Pi Model B, egy butuska NAS, az Androidos Yatse App és a HDMI CEC képes tévé együttműködésében.

Volt otthon “elfekvőben” egy Model B, amihez még tavaly sütöttem Kickstarteren egy Micro SD adaptert. Utóbbit azóta mindenféle néven és árban láttam az Amazon-on* is. Szintén volt egy Aldi-s NAS, ami még az eredeti oprendszerrel működött, tudott ugyan DNLA-n keresztül stream-elni, de nem mindenben volt kompatibilis a Samsung TV-nkkel. A projekthez vettem egy micro SD kártyát, egy saját tápos USB HUB-ot, mivel a régi RasPi-n csak két USB port van, kaptam ajándékba egy WiPi-t (bár volt a közelben Ethernet kábel is, de mégis jobban néz ki anélkül), egy HDMI kábelt, illetve befizettem a Yatse prémium verziójára.

Az SD kártyára RASPBMC legújabb verziója került (a Raspberry Pi doksijában részletesen elolvashatod, hogy hogyan tudod az SD kártyára installálni az image file-t). XBMC-vel már volt korábban is dolgom, ezért tettem le mellette a voksomat, bár számos doksiban javasolják az OpenElec-et.

Boot után be kell állítani a hálózati beállításokat, mert anélkül nem fogja tudni kitalálni, hogy melyik wifi hálózatra kell csatlakozni.

sudo nano /etc/network/interfaces


auto lo

iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp

allow-hotplug wlan0
auto wlan0


iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid "ssid"
wpa-psk "password"

(via Adafruit)

A Wi-Fi közel 400mAh-t fogyaszt, azaz a Raspi összfogyasztása 1Ah közelivé vált. Ha nem Wi-Fit használsz, hanem sima netkábelt, és a tévének van USB portja, akkor akár arról is lehet üzemeltetni. A Wi-Fi-vel együtt azonban a mi Samsung tévénk nem volt hajlandó meghajtani a Raspit.

Ha megfelelő a beállítás, akkor össze tudod kötni a NAS-t a Kodi-val. Szerintem elég macerásan oldották meg (két helyen is meg tudod adni a kapcsolatot), mindenesetre az alábbi módszer hiba nélkül működött.

Sokkal szebb, látványosabb, és nem utolsó sorban könnyebben kezelhető felületet kapunk, ha a filmeket illetve sorozatokat tartalmazó mappánál megadjuk a típust. Ugyanakkor bár számos sorozatot ismer (pl. a régi magyar Tüskevárat is), de nem mindent, valamint ezeket a könyvtárakat időről időre frissítenie kell. Ez a szinkronizáció elég lassú, viszont a nem besorolt könyvtárakat nem fogja megmutatni filmként vagy sorozatként. Ilyenkor azért jó, hogy van egy alap file elérést támogató felület is. Csak ne felejtsük el használni 🙂

Ha a tévé támogatja a HDMI-CEC-et, akkor nagyon boldogok leszünk, mert nem lesz szükségünk se távirányítós app-re, se extra távirányítóra, de vezeték nélküli egér + billentyűzet kombóra se, ami azért nagy élmény.

Mindettől függetlenül én megvettem a Yatse (Android) prémium verzióját, mert így össze-vissza streamelhetek és távirányíthatok. Utóbbit akkor, amikor az istennek se találom a tévé távirányítóját 😀 Az össze-vissza streamelés egyébként kimerül a mobil videóinak a tévére küldésében, valamint az XBMC-n keresztül elérhető filmek mobilon (tableten) történő lejátszásában. Az egész alig több, mint ezer forint, de van ingyenes verzió is, amin csak 1-2 feature van kikapcsolva. Van ugyan az XBMC-től “hivatalos” távirányító is, de azt nem ajánlanám, egyrészt semmi mást nem tud, másrészt macerás beállítani, harmadrészt öreg mint az országút.

Egy kis extra

Van egy pár plugin, amit nagyon megszerettem. A teljesség igénye nélkül: Youtube, ZDF Mediathek, MyEpisodes, Khan Academy, Amazon Prime.

Ami hiányzik

Hiányzik egy rendes Hulu és Netflix integráció. Ami állítólag van, azt nekem még installálni se sikerült, nem hogy beüzemelni. Hivatalos plugin nincs, és a szolgáltatók nem is tervezik legnagyobb szomorúságomra, pedig szerintem teljesen minden, hogy milyen hardware-en nézem a filmjeiket, sorozataikat, ha fizetek érte. Ugyan

Nem a Raspi és nem is a Kodi hibája, hanem a saját lustaságom, hogy zenét egyelőre csak a tévén keresztül tudom meghallgatni. Se a tévé, se a Raspi nincs összekötve az erősítővel, és a kábelezést most nem vállalom be. Előbb vagy utóbb sor fog rá kerülni. Filózom egy külső, USB-s “hangkártya” beszerzésén is, ami biztos sokat javítana az összehangzáson.

Összegezve

Voltak buktatók az install folyamán, például a wifi install, a Samba meghajtó bekötése, vagy az, hogy csak két USB port van. Ezek a problémák ugyanakkor csak egyszer lépnek fel, ezért szerintem elhanyagolhatóak, illetve a két USB port problémáját egy saját tápos USB HUB-bal meg lehet oldani. Ugyancsak jó lenne egy GPIO portra köthető kikapcsoló gomb, ami nem csak áramtalanít, de előtte egy rendes linux shutdown-t is elindít. Ilyen biztos létezik, csak még nem kerestem rá.

Érdemes a Raspi-nak valami megfelelő házat találni, én az Amazonról ezt az átlátszó akril házat* vettem meg, amihez hűtőbordákat is adnak.

A lejátszás minősége sokban függ a kódolástól. Volt olyan film, amit újra kellett kódolni és végül közvetlenül USB-n keresztül játszottuk le, mert úgy nem szaggatott. A Raspi-t ugyan túl lehet pörgetni, az enyém pedig még a gyári beállításokkal működik, még sem hiszem, hogy emiatt szaggatott volna a videó, inkább a wifit gyanúsítom. Persze nem zörög a haraszt, majd megpróbálom más forrásból (Raspi USB) is lejátszani a filet.

Összességében nagyon elégedett vagyok, főleg az Androidos app-pal együtt van egy nagyon kellemes felhasználóbarát érzésem.

[appbox googleplay org.leetzone.android.yatsewidgetfree]

  • Affiliate link, ha ezen keresztül vásárolsz, a blogot támogatod vele.