Raspberry Pi up and running

Ahogy ígérték a Farnell-nél, június végén (30-án, nem kapkodták el), megkaptam az emailt, hogy útra küldték a málnámat. Egy hét alatt meg is érkezett, kivételesen gyönyörűen együttműködött az angol és a német posta.

Közben én voltam úton, meg hirtelen rádöbbentem, hogy az előre letölthető Linux image file-ok mindegyike 2G-s, nekem pedig nem volt ekkora méretben fölös SD kártyám, így úgy lett, hogy tegnap raktam össze lengő kábelekkel a kis málnát a tévével.

Az áramot a set-top box adja (van USB bemenete firmware update-hez :)) és rákötöttem egy USB dongle-s wireless keyboardot is. Utóbbit nem akartam, de ahogy a twitteren is írtam, a desktop debian alapból nem aktiválja az SSH-t.

Miután azonban aktiváltam és elkezdtem rápakolni mindent, amire egy leányzónak szüksége van (pl. screen, vim), vérszemet kaptam Bártházi Andrástól és XBMC-t is akartam.

XBMC-t több módon is a málnára hegesztheted, a legegyszerűbb az, ha egy olyan image-et raksz a kártyára, ami már helyből tartalmazza. Van olyan, ami csak XBMC, én inkább egy debian + XBMC kombót szedtem le. Ennek ugye az az előnye, hogy pakolhatsz rá mindent, amit egyébként is ráraknál (mint a fentebb említett screen, vim stb) és közben ott van az XBMC is.

A kütyü szépsége a 3.3W fogyasztás mellett (a drágább, 35€-os verziót vettem, amin van Ethernet és 2 USB port is) az, hogy a kis ARM proci gyönyörűen játsza le a HDTV rip-eket, de @ba78 szerint a 1080p-t is. Ezt per pillanat elfogadom ahogy mondja, ilyen tekintetben gondolkozás nélkül hitelt adok neki. 720p-t teszteltem, az ment mint forró kés a vajban.

Projektek tekintetében még szűkösen állok, de kár lenne “csak” egy médiacenternek használni. A Ben Heck Show-ban volt egy érdekes projekt, különböző elektromos kütyüket vezérelget vele (a lasercutterrel készített keyboard házat nem vállalom be) megmozgatta a fantáziámat, ebben én úgy is kezdő játékos vagyok, legalább tanulok is valamit.