1st. gen. Nexus 7 + Android 5.0.2 = gályarabság

Régi hardware és új OS kombó ritkán működik. A Nexus 7 (első generációs) és az Android 5.0.2 esetében sem. Nem az a baj, hogy nem lett gyorsabb, hanem az, hogy sokkal lassabb lett, ráadásul egyes tevékenységek több nyomkodással érhetőek el, mint az előző verzióban.

Száz szónak is egy a vége, ennek a vége egy alapos backup után a factory reset lesz – nincs mese.

Bár többen is mondtátok a Facebookon, hogy nem kellene felrakni az Android 5.0.2-t a Nexus 7-re, addig-addig piszkált a “System update downloaded” notification, hogy ma ráklikkeltem az Install gombra. Vagyis tappantottam.

Kár volt. Példának okáért ott volt a gyerekbiztos “pattern lock”-om. Ha elindítottam a tabletet, akkor a 4.4.2 alatt bemutatkozott, választhattam usert, bekarcolhattam a mintát, valamint a widgeteket is nézegethettem.

Az 5.0.2 alatt kell egyet swipe-olni, aztán jöhet a lock. Az én szemöldököm meg legszívesebben a hátam közepéig szaladt volna, ha nem állja útját a hajam: hogy minek ez? A tolvajnak nem okoz gondot a plusz egy mozdulat (majd töri utána a buksiját /sarcasm/), nekem viszont *minden* *egyes* *alkalommal*, amikor be akarok jelentkezni, plusz egy mozdulat.

Vagy ott van a notification/quick settings “legördülő” terület. Ezzel már a Sony is megszívatott a saját UI-ján belül, és mélységesen elszomorít, hogy a Google “átvette”. Most ha a settingsbe akarok bejutni, akkor nem a képernyő jobb oldalát kell lefelé húznom – attól csak a “sima” notification jön el, hanem egy második alkalommal is tapogatnom kell a kütyüt. Márpedig én elég sokat szoktam arrafelé mászkálni, amit persze kiválthatnék widgetekkel is, de minek, ha egyszer van egy könnyen és gyorsan elérhető quick settings menüm.

Ha már notification, a lista tetejéről a törlő gomb lekerült a képernyő közepére, ahol helyből a frász kerülgetett, hogy majd jól elküldöm a form-ot, aminek írása közben rám jött a notification nézegetés. Ennek akár értelme is lenne, mert nagyjából ott van vége a notfication terület lehúzásának, ahova a gomb kerül, de pont ez az egyetlen terület, ahol nem értékelem azt, hogy kevesebbet akarják mozgatni a kacsómat. Pedig ha van valami, amit a bejelentkezésnél és a quick settingsnél is többet használok, akkor az pont a notification.

Bevallom mást nem sikerült a rendszeren tesztelni. Szegény kis tabletem öreg már ehhez a modern GUI-hoz, még a legegyszerűbb app-ek is fele sebességgel működnek a 4.4.2-höz képest. Ez pedig teljes mértékben elfogadhatatlan.

Nem marad más hátra, mint egy tisztességes backup-ot csinálni a szotfverekről, a podcast addict-tal letöltött videokat, audiokat, a feltöltött ebookokat, videokat és zenéket le kell menteni. Hogy lesz-e ebből még 4.4.2-es Android, azt nem tudom, de remélem.