Home Assistant 2021 márciusi gondok

Home Assistant remek és nagyrészt stabil dolog, de február óta több olyan hiba is becsúszott, ami megfektetheti a szervered. Ebből kettőt sikerült megtapasztalnom, nézzük a megoldást:

Hass OS, supervised Home Assistant a hálózaton keresztül elérhetetlenné válik

Headless Hass OS-en kegyetlen kitalálni, hogy mi a fene okozhatja azt, hogy random időközönként elérhetetlenné válik a masina. Klasszikus hibakeresések, mint OS újratelepítés, SD kártya, táp, raspi 4 csere kipipálva (nálam a Home Assistent Raspberry-n fut). Teljesen mindegy, hogy Eth0 vagy Wifi (ez legalább logikus). A proc 4%-on pörög 42 és 50 fok között. A legrövidebb online időszak 3 óra volt, a leghosszabb cirka 1 hét úgy, hogy naponta újraindítottam az OS-t.

OS váltás Hass OS-ről Debian 10-re se segített, úgy 26 óra után dobta el a netet. Viszont itt legalább hozzáfértem az OS-hez pont úgy, ahogy mindig is szoktam*

* Hass OS alatt is hozzá lehet férni a host OS-hez, DE nem úgy, mint egy nem lecsupaszított OS-en.

A megoldásra a kulcsot a Debian 10 supervised egyik kommentje ad.

It seems there is again an upstream issue with docker-cli causing an issue with the HA Supervisor. Downgrading docker-cli seems to fix this. Installing Home Assistant Supervised on Debian 10 Reverting docker-cli and supervisor immediately self updated, unhealthy state gone again and HA updates. Transcript of session: david@debian:~$ sudo apt install docker-ce-cli=5:20.10.3~3-0~debian-buster or as you have done downgrading to 5.19.x

A Raspi + Debian 10 supervised Home Assistant a változtatás után köszöni szépen, de jól van.

sudo apt remove docker-ce
sudo apt autoremove --purge -y
sudo reboot

When the Pi comes back online;

sudo apt install docker-ce=5:19.03.13~3-0~debian-buster
sudo apt-mark hold docker-ce docker-ce-cli containerd.io #thanks @jaalperin
sudo reboot

Forrás: https://community.home-assistant.io/t/installing-home-assistant-supervised-on-a-raspberry-pi-with-debian-10/247116/42

Home Assistant + MQTT Add-on

A Home Assistant Add-on -ként telepített MQTT szerver nyikkant meg egy kicsit. Üzenet publikálása hiba nélkül lefut, ám a feliratkozó nem kapja meg az üzenetet. Jelenleg három megoldást javasolnak:

  • snapshotból próbálj régebbi MQTT-t telepíteni
  • supervised HA esetén telepítsd “hagyományos” módon (apt-get install mosquitto)
  • telepítsd másik gépre az MQTT-t

Egyik megoldás sem igazán user friendly, főleg ha egy frissen telepített HassOS-nél lenne MQTT-re szükséged.

A két hír hallatán én el fogom engedni a HassOS témát. Bár annak épp az volt a lényege, hogy ne kelljen OS szinten ilyenekkel szívnom – a gyakorlatban január közepe óta nem volt stabil az egyik HA rendszerem.

Hogy legyen valami jó hír is Home Assistant felöl: az automatizáláshoz vizualizációt terveznek – nem egy Node Red még, de már látszik, hogy sokat tud dobni majd a rendszeren, ha egyszer stabil lesz.