3D nyomtatott szív mentette meg a kislány életét

Újra és újra elkápráztatnak a 3D nyomtatóval no és persze minden más modern technológiával kapcsolatos hírek, amikkel emberéleteket lehet megmenteni.

“Hagyományos” 3D nyomtatóval nyomtatott szív mentette meg egy 3 éves kislány életét. Nem, nem érkeztünk meg a Star Trek korába, amikor a replikátorral mindenféle élő szövetet (is) lehet generálni, itt valóban az olvasztott műanyag hurkákból készült szívről van szó. Na jó, valószínűleg egy precízebb készülékkel készült, mint amit házi használatra meg tudunk venni, de ahogy a képeket (és a videót) elnézem, nem egy speciális gépről van szó.

Az orvosok a kislány szívét nyomtatták ki, hogy a ritka degeneratív változást képesek legyen megműteni – előtte azonban ne csak a monitoron keresztül, de valós 3D modellt vizsgálva tudják megállapítani, hogy van-e értelme a műtétnek és hogy pontosan mit is kell csinálniuk.

3D nyomtatót már más esetekben is használtak komplex műtéteknél, és van egy olyan érzésem, hogy bár a sebészek sokat gyakorolják a különböző eszközök képei pontosan mit mutatnak és az hogyan néz ki a valóságban, mégis hatékonyabbak, ha fizikailag is kézbe tudják venni azt a területet, amit műteni fognak.

via