3D nyomtatók iskolákban

forrás

Ha eddig nem derült volna ki, a 3D nyomtatás szerintem a jövő zenéje ami már most is muzsikál. Nem is rosszul. És most nem arról beszélek, hogy okos emberek összeraknak ügyes modelleket, amiket halandó embernek nem sikerül – mert bár ezek nyomtatásában is van valamennyi sikerélmény, hanem arról amikor saját magadnak csinálsz egy olyan tárgyat, ami már eddig is jó lett volna, ha van, de nem tudtad se megvenni (mert más nem készítette még el), se más módon elkészíteni.

Ráadásul ezt felismerve kisebb és nagyobb cégek, mint az Autodesk, létrehoztak olyan tervezőfelületeket, amiken keresztül számítógépes modellezési tudás hiányában is lehet tárgyakat tervezni. Csak úgy mellékesen megemlíteném, hogy ezek a szoftverek ingyenesek. És ne felejtsük el a Fusion360-t, ami ugyan már jóval komplexebb tervező program, de saját használatra és tanulóknak, oktatási intézményeknek is ingyenes.

Nem tudom manapság mit tanulnak a gyerekek technika órán, nekem gimis éveimben műhely hiányában kizárólag elméleti oktatásban volt részem, és nem tudom, hogy mit tanulnak számítástechnikai órán – de meggyőződésem, hogy néhány 3D nyomtatóval mind a két óratípust fel lehetne dobni.

Persze beszélhetnénk arról is, hogy egyes oktatásban használt és megfizethetetlenül drága segédanyagot néhány 3D nyomtató beszerzésével – még ha rosszabb minőségben is – de legyárthatná saját magának az iskola. Olyanokról beszélek, mint a kémiai kötések bemutatására használt segédanyagok, vagy “virtuális” boncolásokat lehetővé tevő anatómiai “játékok”.

Épp ezért nagyon szimpatikus a fenti térkép, ami az aktuálisan Magyarországon 3D nyomtatóval rendelkező iskolákat mutatja. Igen, tudom, hogy rengeteg iskolának kisebb gondja is sokkal nagyobb annál, hogy van-e 3D nyomtatója vagy sincs. Egyszerűen örülök annak, hogy egyáltalán van olyan, ahol van nyomtató.