Batman kosztüm – az öv

Az egész azzal kezdődött, hogy a lányom karneválra Darth Vader szeretett volna lenni. “Szerencsére” az Aldiban volt pont egy Batman kosztüm “nagyon olcsón”, és én addig győzködtem, amíg nem kellett eBay-en rendelni használt Vadert. Sajnos csak kicsomagolás után vettem észre, hogy olcsósága a licencelés hiányából adódhat: a “Batman” logo helyett inkább valami ribanctetkót rajzoltak a ruhájára.

Bár kosztümöt még nem csináltam (egyetlen Angry Birdsös próbálkozásom hamvai fulladt, és még a 3 éves gyerek se akarta felvenni, mert ciki volt), de gondoltam ha mást nem, akkor legalább a Batman jelet rendbe rakom, lesz ami lett.

Felhasználtam:

  • 1-2 mm vastag szivacslapot a kreatív boltból
  • 3cm széles gurtni
  • 1 db sárga csat
  • 3-4 mm vastag sárga filc (cirka 0,5×1,0 méter)
  • tépőzár

Kellett még hozzá:

  • forró ragasztópisztoly rengeteg ragasztóval
  • görgő vágó
  • szike, olló
  • Gyertya, öngyújtó…

 

Először is vettem a kreatív boltban 1-2mm vastag sárga habszivacs lapot. Kinyomtattam a Batman logót, amit a Google segítségével találtam meg, GIMP-pel a pont megfelelő méretre kicsinyítve. Szikével kivágtam, és vastag alkoholos  fekete filccel rádolgoztam a gumira. A filc hosszabb idő után szárad csak meg, ha nem óvatos az ember, akkor könnyen a kezére dolgozhatja rá a színt, onnan pedig szépen vissza a sárga szivacsra. Nekem szerencsém volt, mert csupán három napon át kellett sikálnom a bőrömet, de legalább nem néztem már ki úgy, mint aki betontéglát karatézott.

A következő körben szereztem 3cm széles sárga gurtni, hozzá való (citromsárga) csattal. A rákövetkező hetet azzal töltöttem, hogy különböző módokon próbáltam a gurtnit saját magához rögzíteni. Hosszas kísérletezés, és mindenféle eszközök beszerzése után a forró ragasztó lett a nyertes. A forró ragasztópisztoly egyébként az egész projekt alatt az egyik legjobb szerszám volt, és kedvenc eszközömmé vált.

 


A maradék habszivacsból kivágtam egy dobozformát, amit önkényesen 6cm szélesnek, 6cm magasnak és 2cm mélynek vettem, valamint ráhagytam 3cm-nyi visszahajtandó táskafedőt is. Az eredmény az égszínkék izé lett, ami egy 20×10 cm-es lapra fér rá. Ennek megfelelően kivágtam annyiszor tíz centi széles csíkot a filcből, hogy összesen 8 darab 20 centis téglalapokat tudjak belőle levágni. Azért nyolcat, mert a Lego Batmannek ennyi van, ha jól számoltam.

A filcre ráraktam a mintámat, és vastag alkoholos filccel átrajzoltam az anyagra, hogy hol kell vágni. Miután kivágtam (a görgős vágót használtam, és a sarkakban rásegítettem a szikével, ha szükséges volt), jött a ragasztgatás.

Elég ha az anyag élére nyomunk forró ragasztót, és úgy 30-60mp-ig összenyomjuk azzal a felülettel, ahova ragasztani akarjuk. Ez nagyjából elég idő arra, hogy lehűljön és megkössön. Az elején még a sarokba is nyomtam egy adagot, de teljesen felesleges, ráadásul még jóval lassabban is ragad össze.

A kis táskák nagyon pofásak lettek, ha szabad ezt mondanom.

Mindegyik táska kapott egy kis öntapadós tépőzárat. Ezeknek az öntapadós tépőzáraknak a saját ragasztója nem túl meggyőző, ezért megtámogattam azt is a forró ragasztóval, ami egész jól működött.

Tipp: én csak fél centis darabokat vágtam le, ha sokat van a táska használva, akkor célszerűbb nagyobb méretet levágni a tépőzárból. A ragasztási felület is nagyobb lesz, és jobban fog a filchez ragaszkodni.

Innentől nincs kép, mert ahogy az idő haladt, úgy merültem bele a “gyártásba” és felejtettem el fotózni.

Nem tudtam biztosan, hogy a gyereknek mennyire fog tetszeni a táskás megoldás, és hány darab táskát akar, ezért úgy akartam rögzíteni a táskákat,  hogy tetszőlegesen eltávolíthatóak legyenek. Vághattam volna sliccet a táska hátlapjába, de amikor már kész volt, ez meglehetősen kockázatos eseménynek tűnt, valamint nem voltam benne biztos, hogy ha esetleg mégis telepakolja a gyerek valamivel, akkor az anyag mikor fogja felmondani a szolgálatot. Ezért minden kis táska kapott gurtniból és tépőzárból egy “gyűrűt”, amivel hozzá tudtam rögzíteni az övhöz, és mozgatható is maradt. Ha valakinek erre nincs szüksége, akkor akár forró ragasztópisztollyal az övhöz is rögzítheti a táskákat.

A maradék habszivacsból (de lehet papírból is) kivágtam egy mintát, amiben egy 6×6 cm négyzet közepéből kivágtam egy 3×3 cm-es kisebb négyzetet. Azért 6×6, mert ekkora a táska hátlapja, és azért 3×3 mert 3cm széles a gurtni. Ha ezt a mintát a táska hátára teszem, akkor a lyuk által megadott területre kell ragasztanom a gurtnit – így minden táska ugyanabban a pozícióban fog lógni az övről.

A gurtniból nyolc darab 10 cm hosszú csíkot vágtam. A vágás mentén lánggal megolvasztottam a szálakat, hogy ne foszoljon fel.  A tépőzárból cirka két centis csíkokat vágtam, és forró ragasztóval azt is felragasztottam. Ha minden jól megy, akkor szalagszerűen saját magához tudod ragasztani az anyagot.

A habszivacsból vágott mintát a táskákra raktam, forró ragasztóval bekentem a szabadon hagyott területet, és a képen látható módon rátettem a 10 centis gurtnidarabokat.

Az övből levágtam annyit, amennyi elég a gyerek derekára – bőséges ráhagyással (hátha az utcán is hordani akarja, a kabátja felett…). A vágásokat eldolgoztam lánggal.A gurtnit a csat egyik oldalán saját magához ragasztottam, a másik oldalán viszont állíthatóra hagytam.

A csatra a tépőzárat forró ragasztóval rögzítettem. Ehhez valamilyen módon recéssé kell tenni a felületet, mert a forró ragasztót a sík műanyagról nagyon egyszerű leszedni. Én a szikével karcolgattam össze, de jobb csiszoló papírral neki esni, mert a szikés eldolgozáson nem nagyon maradt meg a tépőzár, többször is újra kellett ragasztgatni.

A Batman logót körbe vágtam. Filcből kivágtam egy azonos méretű darabot, és a két ovális formát összeragasztottam. A filc hátára raktam a tépőzár másik felét. A célom ezzel az volt, hogy könnyű legyen az öltözés (vetkőzés), könnyebben hozzáférnek a kis kezek a csathoz, ha előtte letépik a Batman jelet.

Végül felraktam a táskákat, az övet zártam, ráraktam a logót, majd a biztonság kedvéért felpróbáltam az eredményt. Jövőre Batgirl jelmezt készítek – magamnak 😀

Tanulságok

A forró ragasztó mindent ragasztott. Persze van egy csomó speciális ragasztó, vettem cipőragasztót, folyékony cérnát (ruharagasztó), 5 perces epoxyt, valamint mechanikus rögzítőket is, mint például szegecset bőrhöz, patentot, de eddig úgy tűnik, hogy teljesen felesleges volt.