Filmélmény: Doctor Strange

Tessék, abba lehet hagyni a rinyálást, a Guardians of the Galaxy és a Deadpool után végre megint van egy remek képregényfilm!

Nem mondom, hogy rossz lett volna a Civil War, és a Batman vs Superman-t is élveztem, de a rengeteg képregény alapú film tényleg fásulttá teszi az embert. Olybá tűnik, mint amikor a 80/90-es években eltűnt a levegő az akció filmekből.

doctor-strange-2Gyerekkoromban a frissen elérhetővé vált német kábeltévéken reggelente rengeteg képregény alapú animációs film futott, és én anélkül szívtam ezeket magamba, hogy értettem volna a történetet. Bár Spiderman, Hulk és Thor jóval mélyebb nyomokat hagyott, a film nyomán rájöttem arra, hogy én bizony ezt a fazont láttam már valahol! (és persze nem Sherlockra gondoltam 🙂)

A Doctor Strange nekem visszahozta azt a játékosságot, amire az Iron Man-nél rácsodálkoztam, ami miatt újra beleszerettem a megfilmesített képregények világába. Nem annyira eszement, mint a Deadpool, és még a Guardians-nál is komolyabban veszi magát, de azért volt pár jól elhelyezett viccelődés itt is, egy kis viccelődés ott is, és időről időre röhögött a mozi.

A film egy klasszikus “eredettörténet”. Tessék, lehet fújolni, eredettörténet ciki, Dunát lehet vele rekeszteni és különben is, kit érdekel. Oké, de hát Doctor Strange-ről csak az igazi képregényrajongó tudja, hogy miért az, aki és hogyan csinálja azt, amit. Nem Batmanról van szó, de nem is Supermanről, akiknek minden évtizedben megvan a maguk eredetfilmje, amit az újszülöttek megnézhetnek a szüleikkel, hogy utána elmenjenek az új filmre…

doctor-strange-04

A Doctor Strangeben az egyik legjobb dolog a látvány. Persze az első, ami feltűnik a látványvilágból, az az Inception-höz hasonló valóság-hajtogatás. Gyönyörűen oldották meg a feladatot, nem is tudok rá mit mondani. Tetszhetett a készítőknek is, mert bőségesen alkalmazzák, ahol lehetőség van rá. Bár nem szorosan az Inception-re hajaz, de ide hoznám a rengeteg féregjáratszerű vizualizációt. Egyszerűen remekelnek. Ami viszont nem remek, az ennek a 3D-s verziója. Oké, 2D-ben nem láttam, de sajnos a 3D-ben kevés olyan szituáció van, amire azt mondom: kell hozzá a szemüveg. Pedig a lehetőség ott volt, ezt az egész ide csavarom, oda csavarom, és amoda zuhanok dolgot sokkal jobban is meg lehetett volna oldani. Bár akkor meg lehet, hogy 2D-ben néz ki vacakul – de lassan igazán eljuthatnánk oda, hogy lehet külön 2D és 3D filmet csinálni. Ha nem is kompletten, de részleteiben eltérőt.

doctor-strange-05

A következő látványosságot a kellékek adják. A kórház kifejezetten földhözragadtnak tűnik, kivéve talán a seprűkamrás részt 🙂 Szerintem nincs olyan magyar kórház ami egy ekkora seprűkamrából ne csinálna azonnal kórtermet. Ezzel szemben a templomok remekül ki vannak dolgozva. Még nem olvastam utána, de azért kíváncsi vagyok arra, hogy a New York-i templom az egy konkrét épület-e, vagy az egészet a film kedvéért ácsolták össze. Szomorú lennék, ha az utóbbiról lenne szó 🙂

Ami feltűnt, hogy a ruhákat és egyéb kellékeket: könyveket és fegyvereket is aprólékosan kidolgozták. Szinte minden “valódinak” tűnik, kivéve az, amit energiából hoztak létre, de azok is “valósnak” tűnnek – gondolom a színész kezébe nyomtak valami hasonló, fizikai tárgyat. A valódi tárgyakban amúgy az a jó, hogy lehet bújni mindenféle fórumokat (pl. RPF) és saját magunknak elkészíteni pl. az ősöreg, varázslatokkal teli könyveket.

Innentől nyomokban spoiler van, a hajtás után folytatom.

doctor-strange-benedict-cumberbatch

Na jó, legyen végül szó a történetről is. Azért nem beszéltem eddig a történetről, mert … mert amikor már a gyerekkorod kedvenc filmjének a sztoriját is fikázzák, akkor nehéz valamiről azt mondani, hogy kérlek szépen ez jó.

Mint említettem eredettörténetről van szó, úgyhogy kapunk egy cirka 20 perces bevezetést arról, hogy kicsoda Doctor Strange és hogyan jut el oda, ami számunkra lényeges. Volt egy kis Karakte Kid, Kungfu Panda és társai utánérzésem, de alapvetően az összes távol keleti titkos tanítással egybekötött film így működik, hát miért ez lenne kivételes? Kapunk egy rövid gyorstalpalót a karakterfejlődésről, majd végre ki lehetett bontani a történet lényegi részét.

Egyszer valaki azt mondta, hogy teljesen fölösleges új történeteket írni, Shakespeare megírt már mindent. Nos, mondhatjuk azt, hogy a Doctor Strange történetében semmi új nincs. Mert mi másról szólhat, mint hogy főhősünk elbukik aktuális életében, kap egy új lehetőséget, ahova berinyálja magát, ott főhősünket keményen kiképzik, aztán egyből belekeveredik a mélyvízbe. Megírta Shakespeare, de megírta Petőfi is a János vitézben. De megírta a DC is számtalanszor, és persze a Marvel is, majd minden egyes nem eredendően szuperhősnek született karakterénél. George Lucas is megírta, ha itt tartunk, és ha jól tudom minden idők legsikeresebb franchise-ét alkotta meg vele.

A Doctor Strange jó film. Nincs sok új a sztoriban ha lecsupaszítjuk meztelenre, de nagyon-nagyon kevés új sztori van a világon, úgyhogy nem tartanám fairnek ezt felróni.

A Doctor Strange története egy tisztességes iparosmunka, ennek minden érdemével együtt. Ez a film nem fogja megváltani a világodat, és őszintén szólva meglepődnék, ha nem tudnád előre, hogy mi fog történni – nagy ívben. Az érdekesség elsősorban és szinte kizárólagosan a világleírásban van, a kiterjesztett Marvel világ filmbéli bevezetésében, és – szerepjátékos szóval élve – az új (módosított) szabályrendszer lefektetésében.

This slideshow requires JavaScript.

Ajánló

Ha valamilyen művészi filmet vársz érzékeny színészi játékkal, akkor nem biztos, hogy a Marvel és képregény filmeket neked találták ki – ezt sem javasolnám. Akkor se, ha olyan sztorit szeretnél nézni, ami alapjaiban rengeti meg a világképedet.

Ha viszont szereted a képregény filmeket, akkor a Doctor Strange-et neked találták ki. Ha tetszik a Marvel Cinematic Universe, és kíváncsi vagy, hogy az istenek és mutánsok és gépesített szuperhősök mellett még mit képes alkotni, akkor nézd meg ezt a filmet. Ha szereted a látványos filmeket, akkor feltétlenül menjél el, mert rég láttam ilyen vizualitást filmben.

Neked hogy tetszett a film? Ajánlanád másoknak is, vagy inkább kukáznád?