Ihlet, plágium vagy remix?

Mottó: a vázlatok között is vannak jó bejegyzések.

A Mátrix (az első része mindenképp) minden kétséget kizáróan a geek kultúra kultikus filmje. Na nem túl egyedi, sem történetben, sem megvalósításban, node állítólag már a görögök megírtak az összes elmondható történetet, Lándzsarázó Viliről már nem is beszélve.

A történet érdekessége inkább abban rejlik, hogy az ember a neki tetszetős dolgokat mennyire másképp kezeli, mint a számára nem annyira szimpatikusokat. Míg a Harry Potterről és J.K. Rowlingről lehúzzák a keresztvizet, mert akár a Gyűrűk urával, akár a Csillagok háborújával, de ezeken kívül is még számos más történettel párhuzamba lehet hozni, addig egy kockakultúrtörténeti remekfilm esetében nem plágiumról, hanem remixről beszélünk.

Az alábbi videó nem vádolja plagizálással a Wachowski-testvérek mesterművét, csupán szembesíti azokkal a különböző kultúrákból és korokból vett elemekkel, melyekből felépült.

via AeonFlux

Everything Is A Remix: THE MATRIX from robgwilson.com on Vimeo.

A határ szubjektív és minden roppant vékony. Részemről egyik könyvet, filmet sem vádolom, vagy védem, ennek eldöntését az olvasóra bízom. Én magam mind a Harry Potter könyveket élvezettel olvastam, mind pedig a Mátrix első részét többször is megnéztem moziban, miközben a Gyűrűk Ura is tetszett.

Szórakoztatásnak szerintem ez pont megfelel.