Digitális enyészet – szerelési útmutató nem létező domainen

Valamikor 2012 környékén vehettük a 3D nyomtatónkat, olyan 500 font körül fizettünk érte, s ha kíváncsi vagy, honnan tudom mindezt, akkor az archive.org-ra kell, hogy küldjelek.  Az angol Rep Rap Kit Store ugyanis elég sürgősen befejezte működését, előbb a weboldalt, majd a domain-t is eldobva.

A RepRap egyébként jó dolog, van egy pár verziója, de alapvetően standard, elektromos és hobbi/barkács boltban könnyűszerrel megvásárolható részekből, valamint 3D nyomtatóval készített részekből áll. Csakhogy pont ebben rejlik a változatossága is, ha van egy kis műszaki érzéked, akkor könnyű szerrel átalakíthatod az egészet.

Ráadásul a vezérlő elektronika szintén csereszavatos, ami nagyon jó, ha hosszú távra építesz, de nem annyira jó, ha hozzám hasonlóan nem az elektronika az erős oldalad és szeretnéd azt a fránya kábelezést a saját példányodnak megfelelően látni.

Miközben tehát a mai délutánom nagy része arra ment el, hogy nem létező weboldalak nem létező tartalmát kutattam (pl. a RepRapRocks [http://www.repraprocks.com] közösségi oldal is megszűnt), azon a beszélgetésen elmélkedtem, amit Völgyi Attilával folytattam egy-két éve.

Attila akkor úgy vélte, hogy ha valamit publikáltunk, akkor az maradjon is fönt a neten. Én pedig úgy véltem, hogy szellemi és művészi termékeinkről jogunk van úgy dönteni, hogy bármikor törölhetjük (tönkre tehetjük). (Ez azért egy nagyon lerövidített és zanzásított összefoglalása a beszélgetésünknek.)

Miközben próbáltam a különböző RepRap verziókból a sajátomnak megfelelő információkat összevadászni, egyre inkább arra a döntésre jutottam, hogy a pofátlanság netovábbja, ha felraksz egy hasznos információt a netre, majd ezt letörlöd. Eszembe jutott, milyen boldog voltam, amikor 10+ éves ASUS gépemhez megtaláltam az eredeti(!) drive-ereket. Ehhez képest egy alig 3 éves vas leírása szőrén szálán eltűnt (bár a WayBack machine még valamit mutat belőle), csak mert megszűnt a cég, ami gyártotta.

Közben pedig én se vagyok jobb a deákné vásznánál, hiszen a freeblog.hu megszűnésével olyan blogom is megszűnt, amire nem csak öncélúan írtam le mindennapjaimat.

Neked mi a véleményed? Lehet-e törölni tartalmat a Netről?

Időközben összeraktam a 3D nyomtatót, szerencsére remek videók maradtak fenn a Youtube-on. Sokan segítettek, hasznos tanácsokat kaptam, ami miatt most a fine tuning időigényes folyamatában raboskodom.