Gumilakk szerszámra

Fényképtartó asztalra

Mindenféléket barkácsolok, példának okáért egy félkarú asztali kameratartót, olyat, mint a fenti képen (ami illusztrációként és ihletként szolgál). Egy DSLR-t nem tartana meg, de egy kisebb kompakt gépet, pláne egy webkamerát gond nélkül megtart. Nekem nagyon tetszenek az ilyen asztallaphoz erősíthető, karos megoldások – amikor kell, akkor a terület fölé húzom, amikor meg nem, akkor ellököm. Ez persze inkább a hasonló megoldású lámpákra igaz, amiknek könyökönként két-két erős rugó tartja a kart a helyén. Ha nagyon profin akarnám megcsinálni, akkor veszek egy ilyen lámpát, és azt hekkelem meg. Van is ilyen IKEA Hack, mikrofon tartónak, amit meg akartam csinálni, de a használt építész lámpa, amit erre a célra vettem, nem volt elég… stabil (rossz vásár volt, na, egy vadi új lámpával tuti nem lett volna gond, de nem akartam annyi pénzt kiadni rá).

A fenti projekt viszont tetszik, és szeretném megcsinálni magamnak. Fa méretre vágva, de a szárnyas csavar nem tartja meg a súlyt – ami nem is csoda, a fa azért csusszanós dolog. A leírás szerint gumilakkot kell(ene) venni, és ilyenkor jön be, hogy az amerikai-angol kifejezésre nehéz a megfelelő németet (vagy magyart) megtalálni.

Hosszas keresgélés után megtaláltam a tutit. Ilyen lakkot lehet motorcsónakok járófelületének kezelésére is kapni, de mifelénk az drágább, mint a Conrádban kapható csúszásmentes-lakk, amivel szerszámok nyelét kell bekenni (a leírás szerint), hogy ne csússzon ki az izzadt kezedből.

A projekt haladásáról majd tájékoztatom a nagyérdeműt, de most először vásárolni kell mennem 🙂

via Conrad.