Jövendölések 2012-re

Az egyik legnépszerűbb jövendölés a netbook halála: ámbár akinek holt hírét keltik, sokáig fog élni. A Dell ugyan befejezte a netbookok gyártását, ám az Asus tájáról bíztató hírek érkeznek. No és végülis az Asus hozta el nekünk az első EEE-vel a netbookokat is, talán mégse kellene már most megrendelni a sírásót.

Arról nem is beszélve, hogy az ún. ultranotebookok eljövete előttünk áll – s ha szigorúan vesszük az eseményeket, akkor ezzel még mindig a subnotebook – netbook kategória bűvkörében maradunk: legyen a gép a lehető legkönnyebb, leghosszabb akksival rendelkező és mindemellett a leghasználhatóbb is.

Jön az iPad 3, azaz tovább terjednek a tabletek. Mivel az Anroid-iOS összehasonlítás emlékeztet engem a kezdeti gyenge grafikájú Windows és a már akkor is látványosabb Mac összehasonlításra, szerintem a számos új Androidos tablet továbbra se fogja utolérni a minimális hardware-variációval (ezért maximálisan optimalizált) Apple tabletek felhasználói élményét. Próbálkozások azonban lesznek, lényegesen megfizethetőbb áron, mint egy iPad. Mivel egy tablet nem teljes értékű PC (főleg nem akkor, ha az aktiválásához szükség van egyre). ezért a széleskörű elterjedéshez fontos az ár, amit jelenleg az Android jobban tud biztosítani.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy az okostelefonok még jobban el fognak terjedni. Ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb cég gyárt butatelefont, másrészről eltérbe kerültek a “nézd rendelek jegyet, könyvet, filmet, vacsorát, autópályamatricát a telefonomon” alkalmazások – azaz az olyan app-ok, amik a normál, nem geek felhasználónak is előnyt hoznak.

Ha már tavaly kapható volt a 100$-os 3D-s kamera, akkor talán nem hiába várom a középkategóriás 3D-s kamerák elterjedését, ez magával vonzhatja a 3D-s tévék eladási számait is.

Ha még számottevő áttörés nem is lesz, de fejlődni fognak az elektromos járművek elterjedése is Európa szerte – kizárólag városi használatra (amikor már kevés a kerékpár, de egy benzines autó túlságosan környezetszennyező) optimális megoldás.

Persze ezek a jövendölések semmi újdonságot nem tartalmaznak: csupán a tavalyi év mutatóit vetítik előre. Az igazán nagy durranások azok, amiket nem várt senki: legyen szó kütyüről vagy programról.

2 Comments

  1. Elvileg idén már jön a Win8, ami már ARM-en is fut, tehát táblán is. Visszafelé kompatibilis lesz, így azért már közel kerülünk a PC-hez. Kíváncsian várom.

  2. kiegészítve Emrik47 hozzászólását, az xpPhone 2-n is futtatható lesz a win8 🙂
    (ezt a hírt épp ma hallottam)

Comments are closed.