Adatmentés extra kőrökkel


via Flickr

Még tavaly írtam, hogy ritkán használt PC-mben (zabálja az áramot, viszont lehet vele videót szerkeszteni meg számos párhuzamos feladatot végezni) elszállt a Windows XP-m (illetve akkoriban inkább a winchestert gyanúsítottam, mivel másik gépben külső vinyóként is kék halált okozott). A sztori egy darabig követhető volt a Geeklány Facebook oldalán, addig a pontig, hogy Linuxból le tudom menteni az adatokat. Ehhez egy másik winchesterről kellett adatot menteni, Windows alatt, mert NTFS-t nem írunk Linux alól, ha kedves az adatunk, aztán újra Linuxot bootolni, valamelyik Linux filerendszert rárakni az üres vinyóra, adatot másolni, régi vinyón bad sectort keresni, hogy aztán feltehessem rá a családi Windows 7-et.

Ebből az egészből a Linuxos kanyart levágtam, miután valamilyen csoda folytán a PC a bootolható USB stick helyett a Windows XP-s vinyót bootolta be.

A backup végülis egy nap alatt lefutott, szemlátomást minden adat megvan.

Tanulság? Az örök mantra: backup, backup, backup. És ne akkor, amikor lehalt a vinyód.

Egy éjszaka

3 Comments

  1. Kereng a torrent oldalakon egy minipe by digiwiz kulcsszavakkal ellatott windows xp cd image, ami egy regebbi pc-kre optimalizalt cd-rol bootolo windows xp csurig rakva mindenfele toolokkal. (http://thepiratebay.org/search/minipe%20digiwiz)

    minden bitje aranyat ér. sajnos az újab ahci-s intel chipsetek már megfingatják (valamikor rá kellene szánjak 1 napot, hogy hozzáhekkelem a drivert, de tudom, hogy nem lesz elég lelkierőm) de azért még ma is elég sok géppel elbír. Én most raktam át a saját asztalimon az oprendszer wincsit egy gyorsabbra vele és remekül vizsgázott. 🙂

  2. Jómagam úgy vagyok vele, hogy a windows-om legális (mindegyik) és ezt már valaki megcsinálta készre 🙂 Nem lopni akarok, lusta vagyok. Nagyon lusta 🙂

Comments are closed.