Félpercenként egy kép

Vicon RevueTe is láttad a Vágott verzió (The Final Cut) filmet? Ma már nem scifi, hogy felvedd életed minden napját, pedig 5 éve (2004-ben) még annak tűnt. Igaz, az akkori megoldás (életed képeit egy, az agyba ültetett chipben tárolni) még nem elérhető.

Helyette októbertől megvásárolhatod a ViconRevue-t, egy nyakba akasztható mini kamerát, amely félpercenként rögzít egy képet a beépített 1Gb-os memóriájára. Így összesen 30.000 képet tudsz felvenni, ami 15.000 perc, 250 óra, 10,4 nap eseményeit képes így rögzíteni.

Extraként rendelkezik fénymérővel, infravörös érzékelővel, “gyorsulás mérővel” és mindig csinál egy képet akkor is, ha a hordozója új környezetbe kerül, vagy további személlyel találkozik.

Mire jó ez az egész? Eredetileg Alzheimerben szenvedő betegek számára készült, miután tanulmányokkal alá tudták támasztani, hogy a hosszútávú memória javítható, ha a mindennapokat fotók formájában követni tudják. Ezt a technológiát fejlesztette tovább a Vicon, a digitális mozgásrögzítésre spezializálódott cég.

Az első kamerák októberben vásárolhatóak meg, közel 820$-ba fognak kerülni és elsősorban tudományos területen fogják bevetni. Az átlagember számára elérhető verziót 2010-re tervezik.

De mit kezdjen vele az átlagember, ha nincs Alzheimere? A válasz egyszerű: “lifebloggerek” életében egy új fejezet fog elkezdődni. A fotók alapján az egész napot felvehetik és az érdeklődőknek bemutathatják. Gordon Brown, a Microsoft fejlesztője kipróbálta milyen ez: a telefonbeszélgetéstől a tévénézésig (majdnem) mindent dokumentált.

Azért én kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki egész nap cipel magával egy kamerát (WC-re is?!?!), ki az, aki mindezt teljes egészében megosztja, és ki az, akit mindez érdekel (talán a családtagokon kívül, mint a fenti filmben)?