yEd Graph szerkesztő

Az yEd egy freeware gráf szerkesztő program, ami specializált gráfok, például UML-diagramok készítésére is alkalmas. Ingyenessége mellett további előnye, hogy portable verziója is van, azaz nem kell installálni (előfeltétel, hogy Java 6 vagy jobb RunTime legyen a gépen).

A jelenlegi projektemben – talán említettem már – az egyik területen belül elég nagy a kuszaság, ami az osztályhierarchiát illeti, és jó volna ezt valamilyen szinten konszolidálni. Ennek első lépéseként hoztam létre egy aranyos kis öröklődési ábrát, amit kinyomtathatok és amin szép színes tollakkal berajzolhatok pár új absztrakt osztályt (van egyáltalán ilyen PHP-ban?!) és az új öröklődési rendszert.

Egy új “projekt” elindítása egyszerű. Az osztályokat jelképező dobozkák létrehozása és névadása egyszerű. Elég sok mindent meg lehet oldani egerészés nélkül, nagyon úgy érzem, hogy ezt a fejlesztők maguknak is szánták. Ami zavart, hogy nem találtam olyan feature-t, hogy egyes csoportokat az ízlésemnek megfelelően automatikusan egymás alá satöbbi pakoljam (alignment). Szerencsére a különböző automatikus elrendezések jól működnek, ha a gráf élei be vannak húzva. Így végül egy rövidebb ön-szivatásos jelenet után elég gyorsan megkaptam a kívánt ábrát.

A papírra nyomtatással voltak gondjaim, ez részben szerintem a céges nyomtatóhálózatnak is köszönhető, ahol az A3-asnak nevezett nyomtatónál default A4-es lapméret volt beállítva… végül konvertáltam az egészet JPG file-ba, és azt toltam ki a nyomtatóra, ami nem igazán elegáns megoldás, ámde a leggyorsabban működő variáció volt.

Az yWorks weboldalon más projektek és eszközök is találhatóak, ha még mindig Javaban dolgozmék, akkor biztos kipróbálnám az yWorks UML Doclet JavaDoc kiegészítőt is.

2 Comments

Comments are closed.