Kockásfüzet 001 – Reloaded

Újra beindult a Kockásfüzet, amiben heti rendszerességgel a szokásostól eltérő témákkal fogunk Bujdosó Artúr barátommal jelentkezni.

Miben tér majd el a szokásostól? Kicsit mélyebbre mászunk a technológiában és nem csak a hírek kerülnek majd szóba, hogy ez mennyire tetszik – vagy nem tetszik – nekünk.

Kezdetnek máris itt van a Heimdall védelmi rendszer. Nesze semmi fogd meg jól, ami akár lehet jó is, de a “bemutatkozásból” inkább csak a marketing szöveg jön át. Node mi is egy jó védelmi rendszer?

Azért persze előkerül a kedvenc témám is, azaz a 3D nyomtatók, szigorúan a technológiai lehetőségeket nézegetve, és a közelébe se menve semmilyen etikai kérdéseknek. 2014 szerintem a 3D nyomtatók éve lesz, főleg ha most már értelmes dolgokat is lehet velük “készíteni” – például egy emberi májat nyomtatnak gyógyszertesztekre, vagy akár átültetések helyett is.

Kis kitérő után vissza a mélységi kockuláshoz: Artúr egy orosz gyártmányú processzort hozott (Elbrus 2000), ami bár nem annyira kifinomult, mint egy mai Intel, de bizonyos feladatokra sokkal jobb. Olyan ez, mint régen a Rakéta porszívó volt (ha valaki még emlékszik rá), nehéz is volt, meg zajos is, de elment 20-30 évig.  Addig is itt van néhány kép a Monokub PC-ről, amit ilyen procival építettek.

Kicsit nosztalgiáztunk: nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy srác Commodore 64 netbookot épített magának. Az “alap” működés mellett berakott egy saját készítésű nyáklapot is, amivel nem csak a netbook tapipadja vált használhatóvá, de az SD2IEC modul segítségével úgy olvassa az SD kártyát, mintha Commodore lemez lenne. Majdnem.

Amióta a Techcruch cikkét olvastam (különös tekintettel a benne lévő videóra) arról, hogy lányok miért kezdenek el IT-vel foglalkozni, nem hagy nyugodni a válasz, hogy ugyanazért, amiért a srácok is, csak ezt kicsit (nagyon) nőiesen, ezoterikusan fogalmazzák meg. Szerencsére nem csak én látom így a kérdést, de azért mindig vannak olyanok, akik szerint a nő és az IT, az két külön világ.

 

 

2 Comments

  1. Voltam! És nem menekültem el. 🙂 Amúgy teljesen egyetértek. Nekem is volt olyan élményem hogy megcsináltam valamit ami működött magától, ahogyan azt elterveztem és nagyon jó volt hogy teremtettem valamit a semmiből. 🙂

Comments are closed.