Újévi geekségek

Az új évi mulatságok remek alkalmat adnak arra, hogy mindenfélét megfogadjunk.  Az alábbiakban összegyűjtöttem pár témát, ami szívemnek kedves, ezért rendszert viszek bele, s ez a rendszeresség az újévi fogadalmam.

Aztán ha nem működik a dolog, számon lehet rajtam kérni, mert igenis kiszámoltam, hogy legyen rá időm.

Heti Kockásfüzet 10 percben

A napi rendszerességgel nem lehet lépést tartani – ha számos más kötelezettséged is van. Viszont hetente egy rövidhír belefér, ráadásul kényszerlépésben sem vagyok, hogy mit találjak ki, amiről beszélni kellene.

Lesznek benne munkával kapcsolatos kockulások, de olyan hírkommentek is, amik nem fértek bele a BitCast-be, vagy nem írni akartam róla.

Rendszeres blogposztok

A Geeklányra heti háromszor fogok ezentúl írni, amiből az egyik a Kockásfüzet shownote-ja, a másik a Heti póló sorozat folytatása, a harmadik egy tetszőleges téma lesz.  A Heti póló ugye pénteki írás volt, a Kockásfüzetet per pillanat szerdára szánom, az érdemi bejegyzés pedig a szombat-hétfő közötti napokra fogom tenni, úgyis mint heti hírek vagy ilyesmi.

A Bitblogra az esetlegesen rám háruló shownote írás mellett legalább hetente egyszer fogok írni, mert azt is hanyagoltam mostanában.

Az Új epizódnál “csupán” shownote írás a feladat, meg persze az audió szerkesztése, de az nem ehhez a szakaszhoz tartozik szorosan.

Backup

A suszter cipője mondás alapján ugyan rendelkezek némi backuppal, de csöppet sem teljeskörű. Ez egy hosszabb folyamat lesz, nem várom azt, hogy már januárban minden működjön, de azért el fogok filózni a cserebogár hallhatatlanságán és megpróbálok pár dolgot automatizálni és redundánsan tartani.

A backuphoz tartozik egyes papír alapú dolgok elektronikus mentése is (ám köszönhetően a magyar és a német joggyakorlatnak, az eredeti pl. számlákat nem dobhatom majd ki).

Digitális takarítás

Az év(tized)ek alatt számos adathordozóval lettem “gazdagabb” számosság tekintetében nyilván a CD-k/DVD-k vannak nyerő helyzetben. Azonban pont ezek foglalják fizikálisan a legtöbb helyet is. Marad az adatok winchesterre történő visszamentése és durva szelektálása.

Bár régebben meggyőződésem volt, hogy minden imádott sorozatnak és filmnek közvetlenül és offline elérhetőnek kell lennie, mára ez a nézőpontom erősen megváltozott. Persze maradtak kedvencek, de most már messze nem akarok mindent birtokolni.

Kevesebb gépidő

Családos emberként változnak a prioritások. Ugyan (sokkal) több kütyüm van, mint valaha is, ám összességében kevesebb időt kell(ene) gép előtt töltenem, ám azt hasznosabban, célirányosan tölteni. Nincs statisztikám, hogy mennyit vagyok gép előtt, most nemes egyszerűséggel a hétköznap 14-18 óra közötti időszakot nevezem ki offline időnek. Elképzelhető, hogy becsúszik 1-2 4SQ checkin, ami a kivétel lesz a szabály erősítéséhez.

 

Aztán persze ez is olyan, hogy ember tervez, isten végez, meglátjuk mennyire vagyok képes a hétköznapokban tartani magam a papíron elképzelt tervhez.

Ti milyen újévi fogadalmakat tesztek?