10.000 forintos tablet

Aakash

Ha most mennék Indiába (és nem egy éve), akkor egész biztosan egy Aakash-sal térnék haza. 10.000 Ft-ért (50$) még akkor is megéri, ha egyébként nem a legjobb konfiguráció. Persze aki ezért a pénzért egy villámgyors hardware-t vár, az szerintem álomvilágban él…

A tablet 7″-os képernyővel rendelkezik, természetesen Android fut rajta, WiFi nélkül nem is lenne igazi, viszont a 366Mhz-es processzor, a 256Mb RAM és a 2Gb belső tárhely (plusz két USB port!) egy kifejezetten alsó kategóriás gépről árulkodik. Ami nem baj, ez ugyanis az indiai iskolákba készült, hogy ott tanuljon a nebuló és vegye el a túlképzett és drága európai (és amerikai) informatikus kenyerét. Az 50 dollár egyébként egy átlagos (középosztály alatti) indiai gyerek szüleinek még mindig elég drága, amin persze az állami támogatás és a kitörési lehetőség sokat változtathat.

Ha elvonatkoztatunk attól, hogy indiai munkaerővel szeretnék lecserélni az európai informatikusokat (ami indiai szemszögből nézve teljesen logikus és érthető), akkor ez a projekt sok minden jó dolgot mutat előre.

1) Van olcsó és használható tablet.

2) Olcsó tablettel forradalmasítani lehet az oktatást. Nem csak ebookokról van szó, hanem online megoldandó feladatokról, aminek kiértékelése vagy automatikusan történik vagy a tanári gépen.

3) Kisgyerek maszatos mancsába adhatjuk akár játszani, akár videóval lefoglalni anélkül, hogy attól kellene félnünk, hogy kárt tesz a drága kütyüben.

Végszó: 5 éve dolgozom együtt indiai kollégákkal. Olyanok ők is, mint mi. Van közöttük kiemelkedő tudású, átlagos és gyenge. Utóbbi két kategória rendkívül olcsó és csábító egy nagy fejlesztő cégnek. Kis cégeknél, kis projekteknél nem érdemes aggódni, a betanulási időszak és a koordináció ugyanis annyira megdrágítja a váltást, hogy azt senki sem hajlandó megfizetni. Ha az ember viszont egy nagy cégnél dolgozik, mint én, akkor sem kell azon aggódni, hogy elveszti a munkáját: tovább kell tanulni, fejlődni, projektmenedzseri vagy software architect irányba. Megéri.

via GeeksAreSexy