Esztelen elvek

Az elvek fontosak, pláne amikor egy cég informatikai biztonságáról van szó. Fontos az is, hogy ezeket az elveket betartsuk, betartassuk. Vannak azonban olyan esetek, ahol alternatív megoldásra lenne szükség – de a megkötött kezű informatikus nem tehet semmit.

Ilyen az, amikor fejlesztéssel foglalkozó kollégám teljesítmény hiányra hivatkozva új notebookot rendel. Azért notebook, mert időnként máshol kell dolgozniuk, olykor offline módban, ez pedig csak notebookkal oldható meg. A cég meg is rendeli a 8 magos procikkal, 8G memóriával és SSD vinyóval ellátott gépet, amit nemes egyszerűséggel a “piszok gyors” szavakkal lehetne emlegetni.

Kollégám nyála előre csorog, szivárványban látja a világot és alig várja a napot, amikor megkapja a gépet.

A 64 bites gépre 32 bites Windows XP-t raktak, mert Vistat sose vezették be, a Windows 7 pedig még nincs auditálva.

A 32 bites XP-hez 32 bites vinyó kódoló progit raknak fel, ami a sugárhajtású SSD-ből propelleres nyünyükét csinál.

A végén a vadi új gépek vadi új levélnehezékek lettek, persze a régit le kellett adni, ergo ez van, ezt kell szeretni használni. A gép ugyanis jelen felállásban lassabb, mint a régi, a saját szememmel láttam, hogy egy Eclipse indítása is negyed órát vesz igénybe és akkor ne is beszéljünk arról, hogy mibe kerül a RAD és a WebSphere.

Ez az, ahol az elvek és előírások miatt durván túllőttek a célon, amikor az informatikus keze meg van kötve és a használhatóság- az adatbiztonság szent oltárán – feláldozásra kerül.

Cégvezetőként megértem, ha egy nagy konszernbe nem akarnak behozni ki nem próbált OS-t, de elítélem azt az iszonyatos pénzszórást ami a rosszul konfigurált gép miatt elvesztegetett munkaidőre kell kifizetni.

Megoldás nincs, remélem a srácok januártól Win 7 tesztuserek lesznek és megoldódnak a problémáik.

6 Comments

  1. én nemes egyszerűséggel letúrnám az XP-t és tennék rá egy w7x64-et tényleges munkára, ha meg vállalati környezetben kell használni a gépet pl levelezésre, akkor egy esata külső HDD-ről mehetne az XP…

  2. Ismerôs a szitu. Én is voltam így multinál. A saját gépem használhatóbb volt, mint a céges levélnehezék.
    Egy barátom most épp emiatt használja az én MacBookomat munkára, és mivel nem dughatja a céges hálóra, mobil nettel küldi át a céges szerverre az anyagokat…

Comments are closed.