Torrentezés Németországban

Torrentezés Németországban, Torrent és a jogvédett alkotások, és a mumus: Waldorf und Frommer ügyvédi iroda. Mit lehet és mit nem letölteni? Hol és hogyan lehet jogvédett alkotásokat nézni, hallgatni?

Közkívánatra összefoglalom, hogy mire kell ügyelni, ha Németországban az interneten keresztül akarsz jogvédett alkotásokhoz hozzájutni. Ezzel együtt néhány urban legend-ről is szó lesz, azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem, amik Magyarországon épp úgy érvényes, mint a világ nagy részén.

Torrent

Egy torrent kliens legális tartalommal

Torrentezni nem tilos. Sehol sem. Ahogy más adatcserével kapcsolatos technológiák használata sem tilos. Jogvédett adatok torrentezése (vagy bármely más úton való felhasználása) az, ami tilos. Ezzel együtt sokan szeretik azt mondani, hogy a torrent tilos. Ha bármilyen olyan adatot osztassz meg, vagy töltesz le, aminek szerzője engedélyezte a megosztást stb, pl. valamelyik Linux disztribúciót akarod beszerezni (csak hogy egy kézenfekvőt említsek), akkor teljesen legális a használata. Ha egy torrent alapú cloud storage-t akarsz használni, amire a saját dolgaidat töltöd fel, akkor se piszkálhat senki.

A torrentezést leginkább amiatt tiltják, hogy alapértelmezésben azonnal megosztásra is kerül az éppen letöltött részlet is. A különböző szerzői jogról szóló törvények (a világ legtöbb országában) a szerzői jogvédelem alatt álló alkotások megosztásának tiltását külön taglalja. Azok az emberek, akik a torrentet például film, sorozat vagy zene ingyenes beszérzésére használják, úgy a protokol használatával a fenti törvényt sértik meg. Ugyan van lehetőség arra, hogy a megosztás csak az után kezdődjön el, hogy a kért adat teljesen letöltődött, de a processzor sebességét tekintve képtelenség gyorsabban a “STOP” gombra klikkelni, mint ahogy az első byte-okat a program elkezdi megosztani.

Waldorf und Frommer

Waldorf und Frommer Abmahnung
Waldorf und Frommer Abmahnung

Aki Németországban (jogvédett anyagot) torrentezik, az előbb vagy utóbb számíthat a Waldorf und Frommer ügyvédi iroda felszólító levelére. Ez az iroda szerződésben áll a nagyobb amerikai műsorszolgáltató és jogvédő cégekkel és kifejezetten azokra a megosztásokra vadászik, amik az ügyfeleikkel kapcsolatban vannak.

A levélben értesítenek arról, hogy az AAA.BBB.CCC.DDD IP címről adott konkrét időben melyik jogvédett alkotást osztották meg, és hogy ezt az IP címet a szolgáltató a név/cím stb. személyhez rendelte hozzá. A levélben egy sokkolóan magas összeget is említenek, amennyiben megfizeted, úgy az ügy el van intézve. Ezt az összeget nem javasolt azonnal megfizetni, az alábbiakban elmondom, hogy miért. Ugyanakkor EZT A LEVELET TILOS FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI, ÉS HATÁRIDŐN BELÜL VÁLASZOLNI KELL RÁ.

Ha nem reagálsz a levélre, akkor annak bírói végzés lesz a vége, és a fizetési elmaradás miatt iszonyú méretű késedelmi kamattal számolva.

Szerzői jogi iparág

Természetesen nincs az egyszeri felhasználó magára hagyva, egy komplett iparág épült arra, hogy ilyenkor jogi segítséget kapj, elég rákeresni arra, hogy “Waldorf und Frommer abmahnung”.

Ha felhívsz egy ügyvédi irodát, ami arra szakosodott, hogy a Waldorf und Frommer által felszólított emberek képviseljék, akkor cirka az alábbi tájékoztatást kapod:

  • A Waldorf und Frommer által megadott összeg túl magas.
    Bírósági végzés van arra, hogy film, sorozat, zene esetében mi az az alkotásonként kérhető max összeg (ebbe beleértve az ügyvédi jutalékot is), ami elkérhető. Ez jóval alacsonyabb, általában a harmada annak, ami a levélben szerepel.
  • Az ügyvédi iroda szívesen elvállja a képviseleted, a képviseleti díjjal együtt is alacsonyabb összegért, mint ami a felszólító levélben van.
  • Amennyiben védeni akarod magad attól, hogy bármilyen más eddigi letöltés alapján is megtaláljanak, úgy egy magasabb összegért azt a papírmunkát is elvégzik, hogy senki más ne akarjon rajtad bármilyen összeget is behajtani. Ez egy ügyvéd által hitelesített nyilatkozat arról, hogy a jövőben tartózkodsz ilyen cselekedektől, különben következményei lesznek.
  • Ha a jövőben mégis szerzői jogvédelem alatt álló alkotást torrentezel, akkor nagyon csúnya büntetésre számíthatsz. (Nem, nem tudom, hogy pontosan milyenek, de aki ezek ellenére is filmet stb. torrentezik, az magára vessen.)

Én eddig mindenkinek azt javasoltam, hogy a valamivel magasabb összegért inkább írja alá a fenti “meg nem támadási szerződést”, és tartózkodjon a jogvédett alkotások beszerzésétől, mert ha van még egy film, zene, epizód, amit letöltött, akkor a következő felszólító levél kézhez kapása után máris többet fizet, mint amennyibe ez a “szánom bánom és sose teszek ilyet” kerül.

Feltörték a wifit

Egy időben jó kifogás volt az, hogy “ugyan én sose, feltörték a wifimet, vagy nem is volt rajta jelszó, nem tudtam hogy kell”. A német jogszabályok értelmében az interent szolgáltatást igénybe vevő feladata, hogy a wifi routert biztonságosan üzemeltesse, ahogy az autó tulajdonosának feladata, hogy a gépjármű biztonságos állapotban legyen, miközben a közlekedésben részt vesz.

A wifi router, illetve internet szolgáltatást megrendelő személy akkor is felelős, ha konkrétan tudja, hogy melyik családtagja vagy barátja torrentezett, de ebben az esetben egymás között, vagy vész esetén polgári jogi peren keresztül igényelheti, hogy az adott személy kárpótolja őt.

Streaming weboldalról és társai

Közkeletű javaslat, hogy ne torrentezz, hanem menj el egy olyan weboldalra, ahonnan a filmeket, sorozatok a weboldalon keresztül nézed úgy, hogy ezért ne kelljen egy petákot se fizessen. Szintén szokták javasolni, hogy a letöltést nem büntetik, csak a feltöltést.

A helyzet az, hogy a letöltés – egyszerűen mondva – abba a kategóriába esik, amikor orrgazdától úgy veszel ékszert, hogy tudod róla, hogy lopott. Ebben az esetben a felhasználó pont annyira bűnös, mint az, aki lehetővé teszi a felhasználást.

Ha nem éltél búra alatt, akkor pontosan tudod, hogy az aktuális epizódok, filmek, zenék szerzői jogvédelem alatt állnak, és relatív kevés olyan szolgáltatás van, ami legálisan elérhetővé teszi ezeket. Az “http://ittnezzfilmet.info/” (a cikk írásának pillanatában nem létező domain) esetén nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a legújabb Marvel filmet nem legálisan osztják meg. Ugyancsak feltételezhető, hogy az “http://itthallgasszenet.info/” (a cikk írásának pillanatában szintén nem létező domain) oldalon elérhető legújabb Beyoncé szám sem legális úton kerül megosztásra.

Na és a Youtube?

A Youtube-on számos film, néha sorozat is megtalálható, no és persze ott van a rengeteg klipp.

A Google Alphabet szigorúan örködik azon, hogy a jogvédelem alatt álló alkotásokat eltüntesse a felületéről. A bejegyzés írásának időpontjáig nem hallottam olyan esetről, hogy egy ilyen feltöltött film megtekintése miatt a bárkit is megkerestek volna.

A zenei klippek esetében érdekesebb a helyzet, Németországban az Artisjus helyett a GEMA szívatja (szó szerint véve) a népet, ezért rengeteg, az előadók által feltöltött klipp elérhetetlen német IP címről valamilyen szerzői jogi huzavona miatt. Az egész egy nonsense, mindenki sírva röhög a cégen, és Youtube Proxy pluginek/app-ok segítik a netezőket (a legalitásukról nem tudok nyilatkozni), hogy egy olyan alkotást meg tudjunk nézni, amit a készítői a saját termékük reklámozására alkottak.

Jó, de akkor hogyan nézzem meg a legújabb True Detective sorozatot?

Aktuálisan az összes megoldás “szürke zónában” mozog. Ugyan nem vagy büntethető, de adott szolgáltatások felhasználói szerződését megsérted velük.

VPN és CBS/Netflix/Hulu/itunes/Google Movie stb

CBS

Az egyik megoldás, ha előfizetsz egy VPN-re, ami a különböző szolgáltatók felé amerikainak tüntet fel. A CBS-ről tudom, hogy van prémium membership szolgáltatása, hogy web vagy app felületen keresztül meg tudd nézni a legújabb epizódokat, és elképzelhető, hogy a többi műsorszolgáltató cégnek is. A Netflix több országban is elérhető, de minden országban más kínálattal. Amennyire tudom a német oldalon keresztül a legújabb amerikai epizódok nem érhetőek el azonnal. A Hulu csak Amerikában van jelen, és a használata VPN nélkül nem lehetséges.

Amazon Prime, Netflix, Spotify és társai

VPN nélkül is elérhetsz legális online felületeket, de ahogy az előbb írtam, nem ugyanaz a kínálat, mint Amerikában, és a legfrissebb epizódok csak akkor kerülnek fel, amikor már van német szinkron is.

VPN Magyarországra

Felvetődött a kérdés, hogy mi van, ha VPN-en keresztül Magyarországról (vagy más országon át) szerzed meg a fent említett alkotásokat.

Tisztázzuk első körben, hogy az összes Európai Uniós országban, ezen kívül a világ nagy részén a szerzői jogvédelem alá eső alkotásokat védik. Az orrgazdaságot (lásd ékszeres példa) a világ nagy részén büntetik.

Ezt tudva, ha VPN-en keresztül akarsz filmeket letölteni (az egyszerűség kedvéért fogalmazva), akkor büntethető vagy. Ettől teljesen független, hogy az adott országban valamiért kevesebb energiát fektnek abba, hogy elérjék a felhasználókat és behajtsák rajtuk a licence díjat. Technikailag ha felépítesz egy VPN csatornát Magyarországra, akkor a Waldorf und Frommer nem fog megtalálni. Ettől még megtalálhat egy magyar jogvédő szervezet, és a VPN szolgáltatója vagy befizeti a jogdíjat, vagy kiadja az adataidat. Azt azonban nem tudom, hogy történt-e ilyen eset. Mindenesetre ha ezt az utat választod, akkor azt csak saját felelősségedre tedd, én nem ajánlom.