TextExpander helyett PhraseExpress Windowsra [Portable]

Újabban rengeteget kell írnom (dokumentáció), és az idegeim megőrzése érdekében kipróbáltam a PhraseExpress Portable változatát. Ha azt mondom, hogy ez a TextExpander Windowsos változata, akkor szegénységi bizonyítványnak hangzik. Ennél ugyanis sokkal-sokkal többet tud.

Annyival többet, hogy ebben az írásban a lehetőségeknek valószínűleg csak egy részét fogom megemlíteni, mivel a többit még nem próbáltam ki, vagy nem volt rá szükség.

Kezdjük azzal, hogy én elsődlegesen arra töltöttem le a Portable, azaz installálást nem igénylő (ZIP file) változatát, hogy hosszú német szavakat, kifejezéseket, amik rendszeresen előfordulnak az általam használt dokumentációban, rövidítésekre cseréljem le. A következő lépésben természetesen az Outlookra specializált rövidítéseket pakoltam bele, ami annyival hasznosabb az Outlook beépített AutoKorrekturájánál, hogy itt bizony formázni is lehet.

AutoText

Ez az a feature, ami miatt az egész PhraseExpress programot elkezdtem használni. Létrehozhatsz formázatlan és formázott szövegeket is, ez lehet RTF, HTML illetve a Microsoft Word saját formázása (feltételezem WordPad, a csökkentett formázási lehetőségekkel), illetve a formázott szövegnél használhatsz képeket is. A szöveg megadásakor beállíthatod, hogy minek kell történnie a szövegrészlet előtt (semmi/Standard, soremelés, szóköz, stb), mi a snippet, amit le akarsz cserélni, és minek kell történnie utána, hogy a csere megtörténjen (szóköz, írásjel, soremelés, tab…).

A snippet hatóköre lehet általános, vagy valamelyik programra korlátozott (a felajánlott programok az aktuálisan futó programok közül kerülnek felajánlásra).

multiple_choice_autotext

Egy-egy rövidítést többször is használhatsz, ebben az esetben lehetőséged van a megfelelő kiválasztására. Természetesen lehetőséged van arra is, hogy egyes rövidítések (akkor is, ha csak egyszer fordulnak elő) csak akkor kerüljenek be a szövegbe, ha ezt kifejezetten akarod.

AutoComplete/SmartComplete

A PhraseExpress meg tudja tanulni, hogy milyen kifejezéseket, mondatokat használsz rendszeresen, és ezeket a kifejezéseket, mondatok felkínálja (más programokhoz hasonlatosan a felajánlott szöveget TAB-bal el tudod fogadni – vagy ha egyik verziót sem akarod használni, akkor tovább gépelsz). Ez a feature független az általad beadott rövidítésektől.

A szoftver arra is képes, hogy lekérdezze az Outlookból az elküldött leveleket, és abból hozzon létre egy AutoComplete adatbázist, illetve importálhatsz MS Word autokorrektúrákat is.

A saját snippetjeidet is felhasználhatod, ha a beállításoknál kiválasztod, hogy a szövegek kiegészítése “SmartComplete” módon történjen.

 

Macro

Valamikor a 90-es években mindenki mindent makrózni akart. Bár ez valamiért lecsengett, időnként én is szívesen használok egy macro recordert ismétlődő egerészésekre vagy billentyűzet-kombinációk halmozására. Ilyen például az AutoHotKey, amit a maga tökéletlenségében is szeretek, szerettem. Mivel azonban a PhraseExpress nem egy óriási program, ha már benne van ez a feature is, akkor inkább ezt az egyet használom, mint hogy 2-3 program csücsüljön párhuzamos a memóriában.

mr_screenshot_en_@2x[1]

Ami az AutoHotKey-jel szemben kifejezetten tetszik, hogy ez a táblázatos elrendezés sokkal látványosabb, és szerintem jobban használható az átlagos felhasználónak, mint az AutoHotKey saját programnyelve.  A legjobb az egészben az, hogy nem kell újra létrehoznom semmit, hanem fájdalommentesen importálhatom a már létrehozott AutoHotKey makrókat.

Clipboard, Vágólap

Ez az egyetlen szolgáltatás, ami ugyan roppant mód tetszik, ugyanakkor kicsit aggódom, hogy mennyire fogja teleszemetelni a rendszeremet.

A PhraseExpress természetesen a vágólap tartalmát is elmenti, és kérésedre az eredeti állapotban, vagy a formázások nélkül illesztheted be a szövegszerkesztő felületedre. Ha az ember időnként másolgat Evernote-Word-Outloook-Wordpress vonalon, akkor gyorsan rájön arra, hogy mennyire hasznos a jó öreg “Notepad” programot nyitva tartani. Az egyre okosodó szolgáltatások igyekeznek egymás formázásait átvenni és alkalmazni saját környezetükben is, és ez az én tapasztalatomban inkább több munkát okoz, mint bármilyen munkát elősegítene.

Import

imports Bár nem nevezhető önálló felhasználói feature-nek, mégis az import nyűgözött le legjobban. Nem csak azért, mert az általam már használt AutoHotKey-t be tudom importálni, hanem azért is, mert számos más  konkurens termékben már létrehozott snippeteket is hasznosítani tudja. Különösen szimpatikus a TextExpander importja 🙂

Multi-platform, közös adatbázis

Az egyik – általam még nem kipróbált, ámde roppant hasznosnak tűnő – feature a közös adatbázis létrehozása. Erre használhatod az ingyenes PhraseExpress szervert, illetve saját Microsoft/Firebird SQL szervert. Lehetőség van több felhasználó létrehozására, bejelentkezés kezelésére, stb, ami inkább az üzleti, céges felhasználás során fontos.

Ami miatt azonban a fontos adatbázis érdekes lehet minden Geeklány olvasónak (és írónak), hogy a Windowsos felület mellett már most is használható a program Androidos telefonokon, tableteken, illetve hamarosan iOS oprendszeren is.  Emellé komplett TextExpander szinkronizációt ígérnek annak, aki párhuzamosan dolgozik Mac és Windows gépeken.

Nekem ugyanakkor szimpatikusabb a közös adatbázis helyett az, hogy az adatfile-t Dropboxon, Google Drive-on vagy SkyDrive-on keresztül szinkronizáljam más platformjaimmal. Ehhez egy installált Dropbox (stb) felület szükséges, “sajnos” a programon saját maga nem tud egy specifikus kapcsolatot létrehozni. (Sajnos, mert a céges gépemen a Dropbox nem telepíthető a korábbi portable megoldással sem 🙁 )

További Feature-ök

A teljes feature listát megtalálod a program weboldalán, nekem felsorolni (és kipróbálni) sincs mindre lehetőségem. Ugyanakkor úgy látom, hogy hamarosan újabb funkciókat és használati lehetőségeket fogok megismerni.

A program eddig nem említett, ám ilyen teljes körű szolgáltatás nyújtása során a lehető legfontosabb tulajdonsága az ára. A normál program ugyanis nem kerül semmibe.