Facebook listák egyszerűen

Eltekintve attól az “apróságtól”, hogy a Facebook mindent lát, nem én vagyok az egyetlen, aki multikulti baráti körrel rendelkezik, netán a FB számára olyan kontaktlista, ahova mindenkit felvett, de mégse akarja, hogy bizonyos bejegyzéseket, képeket mindenki lásson.

A Facebook listakezelése messze komplikáltabb, mint a Google+ -é, nehezebben (és több klikkeléssel) szabható testre, de azért kínál komplikáltabb biztonsági szabályokra is megoldást.

Persze mondhatjuk azt is, hogy úgyis minden információ, amit felrakunk a Facebookra (vagy bármely külső szolgáltató gépére) úgyis publikus, ezért az alap “public” vagy “friends” megoldást választjuk, kiegészítve a régebbi “friends of friends” gyári beállítással.

A Facebook azonban kínál két másik opciót is. Az egyik a “Custom” (a fenti képen a “More Options” alatt található). Itt meg lehet adni, hogy kik lássák a bejegyzést (mindenki, barátok és barátaik, barátok, adott lista) és van egy hely, ahova a kivételeket lehet felsorolni (konkrét személyek, vagy listák). Ez egész jól működik mindaddig, amíg egy beállítást akarsz használni. Amint váltogatni kezded a beállítást, úgy mindig rá kell egerészni, hogy a tooltipben megmutassa az aktuális beállítást, valamint mobil app-ból egyáltalán nem editálható.

Ennél egyszerűbb ha csak simán egy konkrét listával osztod meg a gondolataidat.

Listák

Vannak listák, amiket a Facebook automatikusan felkínál. Lakóhely, iskola és munkahely alapján, valamint vannak még “gyári” listák, amiket manuálisan kell beállítani: családtagok és közeli barátok. Saját listákat is felvehetsz, én például (mert máshova nem tudom beírni) az ismerettség eredetét jelöltem így: twitter, blogon keresztül, egyéb baráti társaságok. Ez főleg a különböző internetes társaságoknál volt hasznos, ahol többnyire nickneven ismertük csak egymást, és néha még mindig nézek, hogy vajon kit takar a Gipsz Jakab név.

Ha úgy használtad te is a listákat, mint én, akkor van cirka két tucat listád, ami használhatatlanná teszi, hogy bármire is használd.

A legfőbb listák

Bár újra végig kellett mennem több száz néven (melynek során bizony volt, akit könyörtelenül kiszórtam), végül három listát hoztam létre, amit a státusz update biztonsági beállításában használni is fogok.

Facebookon a Geeklány FB oldalán vagy a Varsányi Martina oldalamon keresztül tudsz velem kapcsolatba lépni.
  • FRIENDS-ALL
  • FRIENDS-HUN
  • FRIENDS-NONHUN

A FB használatom ugyanis erre a három csoportra korlátozódott le. A FRIENDS-ALL nem az összes FB ismerősömet jelenti, hanem azokat, akiket valóban barátaimnak tekintek, ahogy mondani szoktam: azokat jelenti, akikkel már ittam együtt sört, bort, kólát, kávét, haboskakaót. Azokat, akik valamikor megtaláltak Facebookon, pl. a blogjaim kapcsán, és volt rá példa, hogy már beszélgettünk a neten – sorry, titeket nem jelent . A FRIENDS-HUN a fenti csoportból a magyarul beszélő, értő baráti kört jelenti, míg a FRIENDS-NONHUN a magyarul nem beszélő társaságot.

A dolog hátulütője, hogy minden új ismerősömet fel kell vennem valamelyik csoportba, valamint a korábbi beállításokkal elhelyezett posztok és képek miatt nem merem azokat a listákat törölni, ami ezzel a besorolással fölöslegessé váltak.