Ha ez, akkor az [ifttt]

Az új háló feletti virtuális hálótól hangos a net, már az Index is megírta, hogy összeköthetünk mindent mindennel.

Az ötlet remek, a megvalósítás is, kocka lelkem csak a saját hosztolás lehetőségét hiányolja, mint például a gmail-nél is, amivel ugyan ellene megyek a felhőnek, de legalább kontrolálhatom a programot, hogy kivel és mit csacsog és hasonlók. Meg nem kell ismeretlen nagy testvéreknek betekintést adnom az intimszférámba. 

Mert ugye végső soron szinte korlátlan hozzáférést adunk az összes közösségi hálós és felhős accountunkhoz. Még akkor is, ha oAuth és nem a kezükbe adjuk a jelszót, az API adta írási/olvasási jogokon csak a legritkább esetben tudunk finomhangolni.

Arról nem is beszélve, ha egyszer megszűnik (mert nem tudják aprópénzre váltani a szolgáltatást reklámmal, s ugyan felhasználóként meg ki akarna fizetni érte?), akkor a saját hosztolású terméket még az utolsó verzióval évekig használhatod (opensource esetében pedig valaki biztos további plugineket fejleszt hozzá) teljes elégedettséggel.

Mire jó?

Ha már valaha is szükséged volt a “ha itt ez történik, akkor ott meg amaz történjen” jellegű szolgáltatásra, akkor az ifttt a Te barátod. Sok mindent meg lehet oldani más eszközökkel is, de itt egy helyen, egyszerű szabályrendszerrel válogathatsz a lehetőségek közül, ráadásul nem kell minden esetben feltalálnod a spanyol viaszt, hanem nyugodtan fordulhatsz az elkészített és publikált receptekhez.

Konkrétan a Geeklány Facebook oldalára két forrásból érkeznek a bejegyzések: a #geeklany –nyal taggelt Twitter csiripeket a yakket szolgáltatja, míg a Google Reader szintén #geeklany taggelésű megosztásait a Yahoo Pipes szűri a nyilvános GReader megosztásaimból és az eredményt RSS Graffiti jeleníti meg a Facebookon.

Már a yakket használata se egy leányálom, a Yahoo Pipes gyönyörű klikkelős felületén viszont volt pár érthetetlen élményem: nem egyszerűbb ezeknél az ifttt-n összekötni az RSS gombócot a Facebook gombóccal és ott még a szűrőket is beállítani? De igen! (A Google Reader gombóc nem tud filterezni, egyébként az lenne a logikus megoldás…)

S ha már egyet beállítottam, akkor rengeteg mást is beállíthatok – egyetlen helyen! Nem kell különböző szolgáltatásokat, accountokat harmonizálni, itt mindent egy helyen, egy “vezérlőpulton” megkapok.

1 Trackback / Pingback

  1. Egy millió ifttt feladat | GeekLány

Comments are closed.