Nexus One, breaking Google Notebook

Forrás: unWired View
Forrás: unWired View
Forrás: unWired View

Breaking: A Gizmodon cikk jelent meg arról, hogy a Google a HTC-vel közösen már 18 hónapja készül a Chrome Tablet-re. Semmi kézzelfogható dolog, az is lehet, hogy médiahack az egész az Apple Tablet miatt.

Miközben ezeket a sorokat írtam, még vártunk a Google mobilra, a Nexus One érkezésére.

A nagy várakozás közepette azon egyre több hír szól egy újabb hardware-ről (na nem az Apple Tablet-re gondolok), a Google Notebookról.

Pár hónapja még egy Asus Eee-PC-n mutatta be a Google a Chromium OS-t, de azért az elég nyilvánvaló volt, hogy oda fogja dugni az orrát a mézesbödönhöz, és ha már ott van, akkor nassolni is akar.

Végül is nem egy olyan nagy macera netbookot csinálni, ha van egy kis aprópénzed. A netbook “bele” adott, szinte mindegyik Intel Atom-ra vagy ARM-procira épül, a házat meg elég olcsón fröccs-öntik Kínában, ha van egy valamire való dizájnod.

Az IBTimes már le is hozta a specifikációt. ARM processzor, NVidia Tegra videókártya, 10.1″ multitouch-os képernyő. Vinyó helyett 64Gb SSD lesz benne és 2G RAM. Integrált UMTS modullal lehet majd mobilinternetezni, de persze lesz rajta wlan, bluetooth, Ethernet port, USB, beépített webcam és még egy multi-kártya-olvasó egység is.

Előre installált OS – meglepő módon – a Chromium lesz.

300 USD körül tervezik az árat, ez 210 euró, ami olyan 56.000 Forint plusz áfa, béfa, köfa… Ennyi pénzért használható netbookhoz jutni nehéz, én a saját vételemet 300€ körüli áron lőttem be. Egyébként mind árban, mind teljesítményben a Nokia Booklet erős konkurenciájává válhat (a Nokia Booklet célára 200 USD a két éves AT&T szerződéssel együtt).

Állítólag 2010 negyedik negyedévében tervezik a piacra dobást, a Google mobilhoz hasonló módón. Ha minden igaz, akkor egy zsebferrárit kapunk egy kistrabi áráért.

Mondtam én mindig is, hogy a Google egy csúnya nagy testvér, de rohadt jó dolgai vannak. Ez a Google Netbook is ilyen, ha ennyiért kapható és még használható is lesz.

Te megvennéd vagy inkább kihagynád?